Afbeelding

Proost

Column Anders bekeken

Mooi toch? ‘Onze’ ambachtelijke bierindustrie groeit en bloeit. Dé lokale pionier is natuurlijk Menno Olivier. Hij speelde eind vorige eeuw in op de trend zelf bier te brouwen, een door industrialisering grotendeels verdwenen traditie. Zo ontstond bijvoorbeeld 'De Boreftse Bierbrouwers', pakweg tien liefhebbers die in hun vrije tijd eigen brouwsels creëerden en grotendeels zelf consumeerden.

Menno vestigde begin 21e eeuw in zijn garage microbrouwerij De Salamander, deed zijn ding met verve en verzamelde de juiste mensen om zich heen. Dat leidde tot de oprichting van Brouwerij De Molen in Molen De Arkduif. Wijd en zijd bekend, ingelijfd door Bavaria, maar vooral nog met een eigen gezicht en smaak. Menno geniet wereldwijd grote faam als Meester Brouwer, met inmiddels vele tientallen soorten bier op zijn naam. Anderen traden in zijn voetsporen. Zoals Jan Kraan, die in 2014 van zijn hobby zijn beroep heeft gemaakt. Hij verkoopt zijn producten onder het label 'Kraanwater'. Op de Overtocht voert Jan daarnaast een bierwinkel met een ongelooflijk grote keuze.

Nederland telt inmiddels vijfhonderd lokale brouwerijen, wereldwijd zijn het er duizenden. In dat veld timmert een derde Bodegraafse brouwerij eveneens professioneel aan de weg: Edwin van de Heuvel (bekend van Koksvisie) werkt sinds 2019 met Barry Middel succesvol samen in BarWin Brewery. Ook een rijzende ster aan het bierfront is Brouwerij Reeuwijk (sinds 2017) aan de Edisonstraat van brouwer Rubens Cano Fernandez. De vier door Rubens ontwikkelde biersoorten zijn op steeds meer plekken te koop.

Voordat de verkeerde mensen zich op de borst kloppen: het succes is puur en alleen te danken aan nijvere ondernemers die nieuwe wegen durven in te slaan, risico willen lopen en keihard willen werken.

Wat de brouwers bindt en drijft: liefde voor het ambacht en een drive om steeds nieuwe bieren te ontwikkelen. Ze maken echt lokale producten van wereldklasse! Proost, laat het u vooral smaken.

Advertentie

Categorieën