Foto:
Anders bekeken

Duimpje omhoog

  Column

Onder de noemer ‘burgerparticipatie’ praten bewoners mee over ontwikkelingen in hun eigen dorp of wijk. Cynici zeggen dat daarvoor politieke partijen zijn opgericht, die via de verkiezingen zetels in de raad kunnen verwerven. Maar tel je zegeningen, burgerparticipatie kan succesvol zijn. Dankzij de initiatiefgroep Hart in Bodegraven wordt het centrum van de grootste kern in onze gemeente flink op de schop genomen. De groep, bestaande uit Han Koevoets, Juan da Silva, Gerdien Verheul, Frank Busker en Leendert Spijker, heeft er jaren aan gesleurd. En het mag gezegd zijn: er ligt ook een fantastisch plan. Meer groen op de pleinen, meer sfeer door fraaie bestrating, betere verblijfplekken. En die vermaledijde muziektent wordt ook opgeleukt. Uiteindelijk wordt het centrum gewoon gezelliger en leuker.

Geduld is in dit soort zaken een schone zaak, de initiatiefgroep heeft er ruim drie jaar voor geknokt. En wist de politiek, met name wethouder Inge Nieuwenhuizen, te overtuigen zich over het idee te ontfermen. Een doorbraak: iedereen vond dat het centrum wel een opkikker kon gebruiken, maar de gekozen politici noch het ambtelijk apparaat zetten woorden om in daden. Inmiddels liggen er mooie plannen, waarbij Raadhuisplein, Bouwsteeg, de Passage en de Marktstraat een groene metamorfose ondergaan. De gemeenteraad heeft een budget beschikbaar gesteld van pakweg anderhalf miljoen euro. De aanbesteding loopt, en als het een beetje meezit gaat nog voor de zomer de eerste spade in de grond. Het zal even duren voordat het nieuwe groen tot wasdom is gekomen, maar er is beweging.

Dat is ook fijn voor de ondernemers die hun boterham verdienen met winkels en horeca in Bodegraven. ‘Koop Lokaal’ is op zichzelf een inhoudsloze kreet, door zaken aantrekkelijker te maken leg je daar een echt fundament onder. Al blijft het een verschrikkelijk woord, ‘burgerparticipatie’ kan werken. Duimpje omhoog voor Initiatiefgroep Hart in Bodegraven.

Meer berichten