Ja, hij doet het!
Ja, hij doet het! Foto: Ben van der Lugt

Kleine windmolen geïnstalleerd in Waarder

Duurzaam

WAARDER - Onder belangstelling van vijftig à zestig buren, belangstellenden en verwanten is op maandagmiddag 22 januari de kleine particuliere windmolen, merk EAZ, van de familie Van Os aan het Westeinde te Waarder in gebruik genomen. De beide kleinzonen Joris en Pim van Os hebben met een druk op de knop de molen aangezet.

door Wim de Boevère

De molen gaat samen met zeventig zonnepanelen voor 75 procent van de benodigde elektriciteit voorzien. Er liggen plannen voor een tweede molen, maar de familie Van Os gaat eerst de aanwezigheid van deze molen ondervinden. Het mooie van de combinatie van wind en zon is dat de directe benutting van deze energie tamelijk groot is, op dit moment al rond de 50 procent!

De beleidsnota, die de plaatsing van deze kleinere particuliere molens mogelijk maakt, heeft ook een participatieparagraaf. Daarin wordt de aanvrager verplicht zijn omgeving te informeren teneinde dissonantie met deze omgeving te voorkomen. Dit streven is ook de kern in de omgevingsvergunning, die vanaf 1 januari 2024 de bouw- en plaatsingsvergunning vervangt. Om de molen wordt een cirkel met een straal van 250 meter getrokken en diegenen die daarbinnen wonen worden bestempeld als ‘participanten’ van deze molen. Zij waren allen persoonlijk uitgenodigd bij de ingebruikname en kregen een eigenhandig door Thijs van Os vers gebakken ‘molenbrood’ met wat verse roomkaas met bieslook van het merk ‘Windmolen’ uit Woerden.

Inmiddels heeft EAZ al meer dan achthonderd molens geplaatst en in onze gemeente is deze de vierde. Als u in Waarder richting Westeinde over de Kosterdijk rijdt of via het Kerkelaantje wandelt, komt de molen recht voor u in beeld.

Veel belangstelling voor het in werking zetten van de windmolen.

Advertentie

Categorieën