Hans Ouwendijk (l) en Jan Arendhorst (r) organiseren het ringsteken en de 12-inch race.
Hans Ouwendijk (l) en Jan Arendhorst (r) organiseren het ringsteken en de 12-inch race. Foto: Lisanne van Uunen

Nieuw parcours 12 inch race en ringsteken

Evenementen

BODEGRAVEN - Dit jaar wordt er tijdens de Najaarsmarkt met het ringsteken en de 12-inch race gestreden op een nieuw parcours rondom de vijver van de Vijverlaan. Er is voor deze parcourswijziging gekozen om nog meer publiek te kunnen laten genieten van deze activiteiten.

door Lisanne van Uunen

12-inch race

De 12-inch race is een estafettewedstrijd waar teams van vier deelnemers strijden om de snelste rondes. De wedstrijd is opgebouwd in meerdere heats en uiteindelijk strijden de allerbeste en snelste teams tegen elkaar. “Het leuke van deze race is dat iedereen mee kan doen,” vertelt een enthousiaste Jan Arendshorst, initiatiefnemer van de race en eigenar van Het Fietspad in Bodegraven. “Je hoeft niet getraind te zijn, je moet vooral zin hebben in een leuke activiteit met je vrienden of collega’s. Dit jaar hebben we zelfs een aanmelding van dames die nieuw zijn in Bodegraven en die deelnemen als een soort ‘dorpsintegratie’.” 

Bij de race staat niet alleen snelheid, maar ook originaliteit centraal. Het meest origineel geklede team krijgt namelijk ook een prijs. “Nieuw dit jaar is daarnaast de pechprijs. Vorig jaar zat een dame helemaal in de knoop met een veter aan een trapper. Dit voorval heeft geleid tot de nieuwe prijs.”

De 12inch race start om 11.30 uur met warmfietsen, om 12.00 uur begint de wedstrijd. Nu we om de vijver fietsen, kunnen mensen van allerlei kanten komen kijken. “Dat is echt wel een verbetering ten opzichte van eerdere jaren. Het is een heel grappig gezicht om volwassenen op zo’n klein fietsje te zien crossen en het is ook nog eens heel leuk om te doen,” deelt Jan, die zelf ook deelneemt met zijn collega’s. 

De fietsjes worden door de organisatie ter beschikking gesteld en aanmelden kan nog tot een dag van tevoren via de website of telefonisch (06-26360180). In verband met veiligheidseisen moeten deelnemers 18+ zijn. Dit is voor de toeschouwers ook leuk, want hoe groter de deelnemers, hoe hilarischer de ritten zijn om te bekijken.

Ringsteken

Nadat de winnaars van de 12-inch race zijn gekroond, wordt het parcours klaargemaakt voor de 44ste editie van het traditionele ringsteken. De putdeksels worden bestrooid met zand om te voorkomen dat de paarden uitglijden en om 14.30 uur kan het ringsteken van start gaan. Hoewel het ringsteken al heel wat jaren onderdeel is van de Najaarsmarkt, is het elk jaar weer een verrassing wie er meedoen en natuurlijk ook of de Kaaskoningin een poging wil wagen om ook een ring te steken. 

Het ringsteken is niet alleen leuk voor de koetsiers en stekers, maar het is zeker ook amusant om naar te kijken “We hebben weer een bont gezelschap van antieke en moderne wagens en paarden, van grote tot shetlanders,” vertelt organisator Hans Ouwendijk. “Iedereen kan deze race winnen. Het aantal gestoken ringen bepaalt je score: hoe kleiner de ringen, hoe meer ze waard zijn. Op het lange stuk langs de vijver, tegenover de fontein, komt de start/finish. Dat is ook het punt waarop de ringen worden gestoken, dan hebben de paarden een goede aanloop.”

De organisatie vraagt ook elk jaar of de deelnemers hun koetsen willen versieren in het thema van de Najaarsmarkt. “Daar wordt altijd gehoor aan gegeven. De jury neemt deze aankleding ook mee in de eindbeoordeling.” Al bij het verzamelen bij DAP Bodegraven bekijkt de jury de versieringen van dichtbij. “We nodigen iedereen uit om vanuit de streek- en verenigingsmarkt ‘door te steken’ naar de Vijverlaan om de ringstekers aan te moedigen,” aldus Hans. 

Overigens kunnen deelnemers zich nog tot en met donderdag aanmelden om mee te doen via de website van de najaarsmarkt. Jong en oud zijn welkom. Elke koets en span bestaan minimaal uit een koetsier en een steker. “Voor de paarden en hun entourage is rust en ruimte voor- en achteraf bij DAP Bodegraven. Voorwaarde is wel dat de paarden ook tegen de drukte van het publiek kunnen, dan is het voor de dieren en het publiek veilig en een onvergetelijke ervaring.”