Jan Arendshorst (rechts) met een van zijn medewerkers op een 12 inch-fiets.
Jan Arendshorst (rechts) met een van zijn medewerkers op een 12 inch-fiets. (Foto: Marijke Groot)

'Iedereen kan meedoen met de 12 inch-race'

  Human Interest

Bodegraven - Al jaren loopt Jan Arendshorst, eigenaar van Fietspad Tweewielers, met het idee om een 12 inch-race, een race voor volwassenen op kinderfietsen, naar Bodegraven te halen. Dit jaar is het gelukt en wel tijdens de Najaarsmarkt. Jan is een van de organisatoren van de race en vindt het fantastisch dat de race naar Bodegraven komt: "En dat ook nog eens in het jaar dat Fietspad Tweewielers 20 jaar bestaat!"

De 12 inch-race is ontstaan in Pijnacker uit een weddenschap tussen twee jonge knullen in de kroeg. Toen zij op de kinderfietsen zijn gestapt om deze weddenschap te winnen, is er een nieuw soort race ontstaan. Inmiddels bestaat deze race al meer dan 15 jaar. Jan: "Het is echt ontzettend leuk. Het werd tijd dat deze race een keer naar Bodegraven gehaald werd." Een aantal jaren geleden heeft Jan het al eens geprobeerd. "Maar toen was er nog niet veel animo voor, dus besloot ik het idee nog even bij mij te houden." Een paar maanden terug kwam Jan Kaptein, lid van ECB, naar hem toe. "Hij is al járen onderdeel van de organisatie van de Najaarsmarkt en vroeg mij of ik het idee van de 12 inch-race nog steeds had en of ik het leuk vond het te organiseren. Daar hoefde ik niet over na te denken. Natuurlijk!"

Wisselbeker winnen

Jan is direct aan de slag gegaan. Bij verschillende leveranciers heeft hij fietsjes opgevraagd. "Dat was een flink karwei, maar het is gelukt. Alle fietsjes zijn geregeld!" Deelname aan de race is dit jaar gratis. Het is voor de organisatie dus belangrijk dat de kosten niet uit de hand lopen. "We willen eerst zien hoeveel deelnemers we kunnen werven. Als de race succesvol is, kijken we volgend jaar naar uitbreiding. Dan willen we er ook heel graag een goed doel aan hangen."

De race wordt in estafettevorm gereden door een team van vier personen. Eén voor één rijdt het team een ronde over het parcours. Dit kan met maximaal zes teams tegelijk. "We gaan het parcours van het ringsteken gebruiken. Dat is ongeveer 400 meter lang", vertelt Jan. Het parcours loopt van de Oude Markt over de Burgemeester van Dobben de Bruijnstraat langs de Vijverlaan en terug over de Kerkstraat. Wanneer jouw team als eerste over de finish rijdt, heb je die ronde gewonnen. Na de poulefase wordt er een finale gereden en die winnaar gaat met een grote wisselbeker naar huis. "En natuurlijk met de eer!" Naast de prijs voor het snelste team, is er ook een prijs voor het best uitgedoste team.

Wij doen mee

De 12 inch-race is op 14 september, tijdens de Najaarsmarkt, en start om 11.30 uur. "De race is ideaal om deel te nemen met je organisatie of vereniging. Iedereen kan meedoen!" Jan is al begonnen met het werven van teams en heeft al vier toezeggingen. "Karwei en de brandweer hebben hun deelname al verzekerd. Daarnaast heeft de andere fietsenwinkel, Janwillem, toegezegd en we mogen zelf, als Fietspad Tweewielers, natuurlijk niet achterblijven. Wij doen ook mee!"

Inschrijven en meer informatie opvragen kan in de winkel bij Jan, Fietspad Tweewielers. Zij zijn gevestigd aan Noordstraat 34 te Bodegraven.

Beeld: Marijke Groot
Tekst: Sabrina Broer

Meer berichten