Afbeelding
Foto: Loes Kamer

Galerie Godá Russische kunst op de Miereakker

Human Interest

Reeuwijk - Alweer enkele maanden is op de locatie van voormalig groentehandel Van der Starre een bijzondere galerie gevestigd waar uitsluitend Russische werken te bewonderen en te koop zijn. Galeriehouder Frans van den Wijngaart vertelt over zijn passie voor de Russische kunst en cultuur en waarom Godá (Russisch voor: 'de jaren', red.) na drieëntwintig jaar weer terug is in Reeuwijk.

"Ik heb in Rusland gewoond, in een mooie en oude stad ten oosten van Moskou, Niszny Novgorod genaamd", vertelt Frans. "Destijds was ik daar werkzaam als architect voor de bouw van een benzinestation en winkelcentrum. In die jaren ben ik onder de indruk geraakt van de Russische cultuur, die veel meer verweven is in de totale samenleving dan bij ons. Cultuur vormt daar een wezenlijk onderdeel van het dagelijks leven onder alle lagen van de bevolking. Tijdens een treinreis bijvoorbeeld, maakte ik het mee dat door de mensen in de coupé bij toerbeurt uit een boek werd voorgelezen, hier zou dat ondenkbaar zijn."

Aandacht voor ambacht

Een wezenlijk verschil met de situatie in Nederland vormt ook het kunstonderwijs. Hier worden jonge mensen pas na het behalen van een havo/vwo diploma in de gelegenheid gesteld aan de kunstacademie te gaan studeren. In Rusland wordt op de basisschool aanwezig talent al ontdekt. Kinderen volgen vanaf zesjarige leeftijd een opleiding in alle mogelijke kunstvormen, niet alleen de beeldende kunst maar ook muziek, literatuur, theater etc. Het gevolg is dat er enorm veel aandacht wordt besteed aan het ontwikkelen van het ambacht, het vak wordt door middel van jarenlang gedegen oefenen zich meester gemaakt. "Dat is te zien aan de hoge kwaliteit van de schilderijen, die getuigen stuk voor stuk van veel vakmanschap. Op de schildersopleiding wordt de studenten alle mogelijke technieken geleerd. De kunstenaar gaat zo in de loop van het traject een eigen stijl ontwikkelen. Niet alleen de stijl, ook de themakeuze van de schilderijen is verbonden met een bepaalde kunstenaar. Zo heb ik hier een aantal schilderijen hangen van een balletdanseres. Dat is Karina, de dochter van een goede vriendin, geschilderd door Natasha Simonenko." Schilderijen van andere kunstenaars verbeelden bijvoorbeeld het platteland, het circus, het straatbeeld van Amsterdam of landschappen.

Globetrotter

Frans van den Wijngaart heeft in zijn leven op vele plaatsen over de gehele wereld gewoond en gewerkt. Zo heeft hij ook jaren in Ghana gewoond, zijn toenmalige echtgenote was daar diplomaat. Terug in Nederland kreeg hij de leiding over de bouwkundige afdeling van Shell. Op vijftigjarige leeftijd ging hij al met pensioen en begon hij weer voor zichzelf. Hij bewoonde een appartement in Sint Petersburg, een geweldige culturele stad. Het Russisch Museum is daar gevestigd, waar uitsluitend werken van Russische meesters te bezichtigen zijn, evenals de Russian Academy of Art. Op deze plaats heeft hij vele contacten kunnen leggen met (veelal jonge) Russische kunstenaars van alle disciplines: kunstschilders, keramisten, balletdansers, musici etc.

Terug in Nederland vestigde hij zich drieëntwintig jaar geleden in Reeuwijk en opende de eerste Galerie Godá in een pand aan de Notaris d'Aumérielaan. In deze periode heeft hij ook kunstfestivals in Gouda in de Agnietenkapel georganiseerd met optredens van diverse kunstenaars, hier vond o.a. het eerste concert in Nederland plaats van Valentina Toth. Daarna heeft hij lange tijd een succesvolle galerie gehad in Amsterdam tegenover het Rijksmuseum. Door de jarenlange verbouwing van het museum werd deze echter steeds minder goed bezocht, de crisis was ook merkbaar in de kunsthandel en de galerie moest helaas haar deuren sluiten. Hij woonde inmiddels alweer een aantal jaren in Reeuwijk, ontdekte dat deze ruimte op de Miereakker leeg kwam en besloot zijn galerie hier een doorstart te laten maken. "Met succes, de mensen weten steeds vaker de weg hiernaartoe te vinden." De deur staat altijd open en Frans van de Wijngaart staat belangstellende bezoekers graag te woord met zijn boeiende verhalen over het hedendaagse Rusland en over zijn kunstwerken.

Tekst en beeld: Loes Kamer

Advertentie

Categorieën