Logo kobr.nl
Buurtbewoners, werkmannen en gemeente op groepsfoto.
Buurtbewoners, werkmannen en gemeente op groepsfoto. (Foto: )

"Wij gaan de jongens van de herinrichting missen''

  Human Interest

Het is zaterdagmiddag 2 november. Een winderige middag. Een grijze lucht. Echt herfst. Maar aan de Pijlkruidlaan, bij het haventje, is volop drukte. Slingers, een echte koffie tuktuk, een feesttent en veel buurtbewoners. De reden: vandaag is de oplevering van de straten De Wikke, De Eppe, de Pijlkruidlaan en de Orchislaan.

Wethouder Kees Oskam: "We hebben een plan gemaakt samen met de buurt. Dat plan hebben we uitgewerkt. En die samenwerking tussen de gemeente, de aannemer en de buurtbewoners is heel goed geweest en heeft tot een mooi resultaat geleid."

Van weerstand naar tevredenheid

Het traject om te komen tot de oplevering van de vier straten is niet altijd zonder slag of stoot gegaan. In 2017 is de gemeente met het traject gestart. Want door verzakkingen moest het straatwerk echt worden aangepakt. Een werkgroep ging aan de slag met de vragen: 'wat willen we anders en hoe gaan we dat doen'. De werkgroep werd begeleid door een stedenbouwkundig bureau. Elmar van Bijsterveld (projectleider gemeente Bodegraven-Reeuwijk) is van het begin betrokken geweest. Elmar: "Er was eerst weerstand onder de buurtbewoners. Maar door samen om tafel te gaan zitten en te luisteren naar hun zorgen, hebben we het vertrouwen van de buurtbewoners gekregen."

Haakje aan de lijn

De uitvoering van alle werkzaamheden heeft alles bij elkaar een jaar geduurd. Dat betekent gedurende een lange periode een puinhoop in de straten. Maar uit alle reacties van de buurtbewoners spreekt dat ze heel erg tevreden zijn over de gang van zaken met de gemeente, aannemer Van der Meer en de 'werkboys' (stratenmakers). Ook buurtbewoner Michiel Zegerman laat die tevredenheid in zijn speech doorklinken, waarbij iedereen, maar vooral de werkmannen in het zonnetje worden gezet. Michiel: "De mannen waren nergens te beroerd voor. Straten leggen, maar ook helpen bij een verhuizing of een haakje aan de vislijn doen. Ze zijn de lokale helden! Gelukkig komen ze volgend jaar terug om het Treebord en de Thorbeckelaan recht te trekken." Naast mooie woorden werden de mannen namens alle bewoners bedankt met een capuchontrui met daarop de tekst: 'STRATENMAKER – DE ENIGE ECHTE – KIJK UIT VOOR IMITATIES'. En het projectteam kreeg een lekkere fles wijn.

Een praatje en een borrel

Ook buurtbewoonsters Marloes Eilander en Lettelien van den Hoonaard zijn heel blij met het eindresultaat en geven het team van Van der Meer (Ian, Mitchell, Peter, Mart en Jaco) de nodige complimenten. Marloes: "In het begin had je als buurtbewoner geen idee wat je kon verwachten van het project. Maar als je ziet hoe het is geworden: prachtig! En als er iemand behulpzaam was, dan waren het die mannen wel. Iedere ochtend een praatje en elke vrijdagmiddag een borrel." Lettelien: "De buurt heeft de werkmannen in hun hart gesloten. Die mannen kunnen werken zeg! Zó vriendelijk, zó kordaat. Ik ben er heel tevreden over. Het was ook heel erg gezellig. Er wordt vaak geklaagd in Nederland, maar het werk hier in de straten is zo positief verlopen. We gaan de jongens missen!"

Het positieve gevoel over het vijfkoppige team werd veelvuldig gedeeld door alle buurtbewoners, maar ook door het aannemersbedrijf zelf. Erwin den Elzen, bedrijfsleider aannemersbedrijf Van der Meer: "Wat opvalt aan dit project is dat je succes kunt behalen als je alle partijen bij elkaar brengt. We hebben vanaf het begin met elkaar samengewerkt. En het is natuurlijk uniek hoe de jongens zijn behandeld door de buurtbewoners. Ze zijn heel erg verwend, een cakeje hier of een taartje daar. Dan weet je dat het werk goed loopt. De jongens gaan de mensen in deze buurt ook zeker missen!"

Tekst en beeld: Stefanie Peters

Meer berichten