Logo kobr.nl
Foto:

"Verwonder je over de wereld van e-health, voor jezelf en een ander"

  Human Interest

Reeuwijk-Brug - Al enige tijd kookt Janneke Sluiter met haar man Henk en vier vriendinnen van haar tennisvereniging als vrijwilligster een 'Kom Erbij Diner' in het Huis van Alles in Reeuwijk-Brug. Daarnaast werkt zij veel voor het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan het programma Zorg van Nu, een bewustmakingscampagne die mensen informeert over slimme en makkelijke oplossingen om zo lang mogelijk veilig en met comfort thuis te blijven wonen. Ze kwam op het idee om haar werk te combineren met haar vrijwilligerswerk. Zo gezegd, zo gedaan: op woensdag 11 december organiseert Janneke een TeaHealth in het Huis van Alles in Reeuwijk-Brug.

Janneke Sluiter woont nu negen jaar in Reeuwijk met haar man en kinderen en enige tijd geleden zocht zij vrijwilligerswerk. Ze wilde wat betekenen voor het dorp. "Precies op dat moment zag ik een post op Facebook van het Huis van Alles dat ze een nieuwe kookgroep zochten voor een 'Kom Erbij Diner'. Dat was precies wat ik zocht! Henk en ik hebben namelijk allebei de Hogere Hotelschool gedaan. Hij zag het ook direct zitten." Inmiddels hebben zij al een aantal keer een 'Kom Erbij Diner' georganiseerd. Ze halen hier veel energie uit. Janneke: "Dit doen wij nu vijf keer per jaar en soms komen er wel 40 mensen eten."

Maak kennis e-health
Janneke werkt veelal vanuit vier pijlers aan de programma's van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, namelijk rust, comfort, veiligheid en gemak. Deze pijlers komen terug in haar nieuwe project, TeaHealth. Janneke: "Met digitale toepassingen in de zorg (e-health) kun je zelf aan je eigen gezondheid werken. Waar je vroeger lang in de wachtkamer van de dokter moest zitten, kun je nu met deze toepassingen al heel veel zelf. Denk hierbij aan het zelf meten van de bloeddruk of het maken van een hartfilmpje. Ook zijn er veel apps die ondersteuning thuis kunnen bieden. Met een voedingsdagboek en een stappenteller houd je bijvoorbeeld grip op je eigen gewicht en vitaliteit."

De komende maanden organiseert Zorg van Nu op 10 locaties in het land TeaHealth-bijeenkomsten. Reeuwijk-Brug is één van deze 10 locaties. "Tijdens deze bijeenkomst verenigen wij het nuttige met het aangename. Onder het genot van een gratis High Tea gaan we de deelnemers verwonderen en bewust maken over de wereld van e-health." Janneke en haar collega Waldemaar zullen de deelnemers voorlichten door middel van laagdrempelige uitleg en filmpjes over e-health. Daarna gaan de deelnemers oefenen met allerlei toepassingen op hun eigen smartphone en/of tablet.

E-health oplossingen
Sommige toepassingen zijn al simpel. "Zo kan een slimme kalenderklok je helpen bij dagstructuur, geven we tips voor handige apps of laten we zien wat een interactieve knuffelrobot met je kan doen." Janneke neemt zo'n robotkat mee naar de TeaHealth-bijeenkomst. "Van tevoren zien veel deelnemers zichzelf niet thuis zitten met een robotkat, maar zodra deze gaat spinnen als ze hem aaien, zijn de mensen om." Dit is volgens Janneke een perfect voorbeeld van een oplossing bedacht vanuit een behoefte. "Dat is de enige manier waarop e-health-oplossingen slagen."

Naar elkaar omkijken
We hebben al een aantal bijeenkomsten georganiseerd", vertelt Janneke. "Het mooiste vind ik dat de mensen wat argwanend binnenstappen en na enkele voorbeelden en verhalen volledig aan onze lippen hangen." De TeaHealth-bijeenkomst in het Huis van Alles in Reeuwijk-Brug vindt plaats op woensdag 11 december van 14.00 tot 16.00 uur. Aanmelden kan via www.zorgvannu.nl/over-zorg-van-nu/agenda-team-zorg-van-nu of door een e-mail te sturen naar janneke@bureauzorginnovatie.nl. Deelname is kosteloos. Het aantal plaatsen is beperkt dus schrijf snel in.

De bijeenkomst is niet alleen voor senioren die e-health willen gebruiken, maar bijvoorbeeld ook voor mantelzorgers. Daarnaast kan iemand die al digitaal vaardig is en het leuk vindt om anderen te helpen met behulp van het train-de-trainer principe en een uitgebreide toolkit vervolgens zelf een TeaHealth organiseren in zijn/haar omgeving/regio. Janneke: "Ik vind het belangrijk dat we naar elkaar blijven omkijken."

Tekst: Sabrina Broer

Beeld: Sabrina Broer en Janneke Sluiter

Meer berichten