Logo kobr.nl
V.l.n.r.: Mevrouw Schoonlingen (deelneemster), Louise Graner (vrijwilligster) en Bert van Middelkoop (coördinator).
V.l.n.r.: Mevrouw Schoonlingen (deelneemster), Louise Graner (vrijwilligster) en Bert van Middelkoop (coördinator). (Foto: Edith Op de Woerd )

AutoMaatje: vervoer op maat met een passend Maatje

  Human Interest

BODEGRAVEN – AutoMaatje is een groot succes in onze gemeente. Bert van Middelkoop heeft samen met Irmgard Bergsma het project opgezet. Samen regelen zij dat buurtgenoten met een eigen auto, tegen geringe kosten, minder mobiele buurtgenoten naar de dokter, verjaardag, winkel of andere locatie brengen.

Sinds het project midden 2017 van start gegaan is, is het aantal ritten spectaculair gegroeid. Bert en Irmgard zijn beiden coördinator en de spin in het web. Bert: "De insteek is dat we ouderen weer mobiel laten zijn. Veel mensen zijn moeilijk ter been of komen door gebrek aan vervoer het huis niet uit. Alle inwoners van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk die minder mobiel zijn en voor hun vervoer afhankelijk zijn van anderen, kunnen zich voor AutoMaatje aanmelden. Dat zijn niet alleen ouderen, maar ook mensen met een (tijdelijke) handicap." Na goedkeuring wordt de deelnemer na de eerste rit officieel ingeschreven.

Hoe werkt het?

Heeft u vervoer nodig? Neem twee dagen van tevoren contact op met de AutoMaatje-coördinator (06-19860304 of automaatje@samvrijwilligers.nl). De coördinator zoekt een vrijwilliger uit de groep chauffeurs die u, op het door u gewenste tijdstip, kan rijden. De coördinator belt u terug als er een chauffeur beschikbaar is en schat de vergoeding in aan de hand van het verwachte aantal kilometers dat de vrijwilliger voor u gaat rijden. De vergoeding bedraagt 30 eurocent per kilometer (minimaal 2,50 euro per rit) plus eventuele parkeerkosten. Op het afgesproken moment staat de vrijwilliger voor de deur. Bij een kort uitje zal deze vaak bij u blijven. Als er veel tijd zit tussen de heen- en terugrit, spreek je met elkaar af wanneer hij of zij weer klaarstaat voor de terugreis. U betaalt de vergoeding rechtstreeks aan de vrijwilliger.

Simpele opzet

AutoMaatje in Bodegraven-Reeuwijk is een groot succes geworden. Dat komt mede door de relatief simpele opzet. In samenwerking met de ANWB, SAM en de gemeente Bodegraven-Reeuwijk is AutoMaatje midden 2017 van start gegaan. In de tweede helft van dat jaar werden er gemiddeld 46 ritten per maand gereden. In 2018 steeg het gemiddeld aantal ritten naar 108 en in 2019 werden er maar liefst 160 ritten per maand uitgevoerd. Bert: "In het afgelopen jaar hebben we samen de wereld rond gereden: de 42 vrijwilliggers hebben maar liefst 40.000 kilometer gereden voor 266 plaatsgenoten."

Veel voldoening

De vrijwilligers hebben een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) moeten inleveren, hebben een auto met minimaal een WA- en een inzittendenverzekering en, indien wettelijk verplicht, APK-gekeurd.

Een van de vrijwilligers in Bodegraven is Louise Graner. Zij rijdt met heel veel plezier haar minder mobiele plaatsgenoten rond. Louise: "Dit werk maakt me blij. Ik vind het fijn dat ik niet alleen chauffeur ben, maar ook een Maatje. Ik rijd deelnemers bijvoorbeeld naar het ziekenhuis voor een doktersbezoek en als de deelnemer dat wenst, breng ik hem of haar persoonlijk naar de arts." Al anderhalf jaar is Louise dankbaar dat ze op deze manier de wereld van ouderen kan vergroten. "Het geeft me heel veel voldoening."

Steun

Mevrouw Schoonlingen is 89 jaar, komt uit Reeuwijk en is enthousiast deelneemster van AutoMaatje. Mevrouw Schoonlingen: "Ik ben zo blij met AutoMaatje. Sinds twee jaar heb ik geen auto meer. Met Automaatje kan ik nu gelukkig toch nog naar mijn zoon in Waddinxveen, boodschappen doen en iedere week naar de kapper. En als ik naar de tandarts moet, ben ik blij met de steun die ik van mijn AutoMaatje krijg, zowel fysiek als mentaal."

Tekst en beeld: Edith Op de Woerd

Meer berichten