Logo kobr.nl
Kapelaan Van Paassen.
Kapelaan Van Paassen. (Foto: )

'De mensen opzoeken, ook buiten de kerk'

  Human Interest

REEUWIJK - Kapelaan Van Paassen vertrekt naar de federatie St. Clara en Franciscus. Reeuwijk rouwt om zijn afscheid.

Dat ook jongeren het jammer vinden dat de kapelaan zijn Reeuwijkse standplaats gaat verlaten bleek uit de overvolle afscheidsviering in de HH Petrus en Pauluskerk. Dik vierhonderd mensen waren aanwezig, waarvan een derde jongeren. Het parochiebrede afscheid zou afgelopen zondag in de Josephkerk van Gouda gehouden worden. In verband met het coronavirus is deze viering uitgesteld.

We spreken Kapelaan van Paassen in de pastorie op Reeuwijk-Dorp. Gepaste afstand en geen handen schudden, wel een lekker bakkie koffie en een kapelaan die met passie spreekt over zijn missie. “De blijde boodschap ook in de wereld van vandaag verkondigen, lukt niet alleen tussen de muren van de kerk. Daarom zoek ik graag de mensen op, juist buiten de kerk."

Dorpse evenementen

"Ik probeer naast en tussen de mensen te staan," vertelt Van Paassen, "dus als dat op de najaarsmarkt van Bodegraven is, dan ben ik daar, om te delen in het alledaagse leven van alle mensen. Is het zotte zaterdag in Gouda, waarbij men teruggaat naar de middeleeuwen, dan ben ik daar. Het liefst nog zou ik meedoen.” Het naspelen van die veldslagen uit de Tachtigjarige Oorlog blijkt een hobby van de kapelaan te zijn. “Dat heb ik overgehouden uit mijn tijd bij de Scouting van Den Hoorn. Nog altijd zijn we met die groep van de partij bij het naspelen van die veldslagen."

Taal van de jeugd

"Misschien stamt het uit mijn tijd bij de scouting dat ik de taal van de jeugd spreek," lacht Van Paassen. "Ik zoek graag verbinding tussen mensen. Oud en jong, in het klein of in het groot. Vandaar dat ik de evenementen binnen alle geloofgemeenschappen zoveel mogelijk probeer te bezoeken. Ook Jezus trok in zijn tijd rond om de mensen werkelijk te ontmoeten.

Reeuwijk-Dorp hoort met haar carnavalsvereniging, scouting en voetbal zeker bij de plekken die de kapelaan bezoekt. "Waar je woont, zie je nu eenmaal de meeste mensen. Mensen die ik buiten de kerk heb ontmoet, lieten mij weten: 'U bent altijd bij ons geweest. Nu komen wij naar u.' En dan zie ik ze dus in de kerk! Ik hoop dat ze vast blijven houden aan het goede waar het geloof voor staat, maar ik weet ook dat een aantal mensen tegenwoordig alleen naar de voorgangers gaan die hen aanspreken."

Carnavalskarren

"Het raakt mij als er karren in de optocht meerijden die een link met mij leggen, dit jaar met mijn vertrek en vorig jaar met mijn retraite. Als een van de jonge dames mij aanspreekt en wijst op een kleine afbeelding van mij op weer een andere kar, dan geeft dat mij de bevestiging dat ik iets bij ze geraakt heb.”

Kwaliteit is tevens valkuil

Kapelaan van Paassen ziet zijn grootste kwaliteit ook als zijn grootste valkuil: “Het woord kapelaan zie ik als naam behorend bij een functie. Op het moment dat ik buiten de deur stap, heb ik een bepaalde verantwoordelijkheid en moet ik een goede afweging maken tot hoever ik mijn naasten nabij kan zijn. Maar als ik die boord afzet, ben ik ook een privé persoon zoals ieder ander. Waar ligt de grens? Bovenal blijft mijn roeping echter mijn levenswijze."

Toezegging

Uiteraard bezoekt de kapelaan ook in de federatie van St. Clara en Franciscus weer alle kernen. "Ik heb al een ‘tour d’amour’ langs alle kerken van de federatie gehad. Een van de jongeren uit mijn nieuwe parochie heeft mij tijdens het carnaval hier toegezegd mij te introduceren in zijn dorp. Vanuit Reeuwijk komen ze dan weer met een bus naar de kermis van Aarlanderveen. En ja, ook dat is weer een evenement waar ik mensen graag opzoek. Ik ga naast de mens staan en wijs aan waar en hoe God in zijn of haar leven aan het werk is.”

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Meer berichten