Tim en oma Truus plukken boontjes uit eigen tuin.
Tim en oma Truus plukken boontjes uit eigen tuin.

Koken voor je buur, of iemand anders

  Human Interest

REEUWIJK - Koken. De één doet niets liever, de ander ziet het als noodzakelijk gedoe met pannen. Hoe mooi is het als die twee uitersten met elkaar verenigd worden?

Koken kan lastig zijn door ziekte of lange werkdagen. Omgekeerd zijn er ook tal van redenen waarom je voor een ander zou willen koken. Op internet zijn diverse websites waar je je aan kan melden als kok of als afnemer. Bij de website Thuisgekookt.nl begint binnenkort de Kook Voor Je Buur 10-daagse. Voor wie zou jij een warme maaltijd willen bereiden? En omgekeerd: wie zou het heerlijk vinden als er voor jou persoonlijk of voor het hele gezin gekookt wordt?

Truus Dorresteijn is zo’n enthousiaste kok. ”Via de website thuisafgehaald.nl kwam ik in contact met het fenomeen 'koken voor een ander'. Door de jaren heen heb ik maaltijden voor gezinnen en/of zieke ouderen gekookt. Gewoon Hollandse pot." Truus geniet van het koken. "Als ik een recept lees, proef ik het al op mijn tong. Soms bedenk ik er tijdens het lezen al ingrediënten bij."

Aanschuiven na een dag hard werken

Samen met anderen kookt Truus in het Huis van Alles op Reeuwijk-Dorp. "Op woensdagavond mag iedereen daar aanschuiven en voor 6,50 euro per persoon mee-eten. In twee uur bereiden we een verse maaltijd voor zo’n dertig personen. Je eten verzorgd na een dag hard werken, hoe heerlijk is dat!"

Hospice

Ook in het Hospice Bodegraven-Reeuwijk verzorgt Truus de gasten van een maaltijd. Ze kunnen kiezen uit verschillende warme maaltijden. "Die maaltijden hebben wij met vier vrijwilligers vooraf gekookt. Ze liggen in porties in de vriezers te wachten tot ze gekozen worden. Zo hebben de gasten keuze uit verschillende met liefde bereide maaltijden.“

Lekker, vers en met liefde bereid

Truus heeft een eigen moestuin waaruit ze de groenten plukt die ze nodig heeft. Verser kan niet. Koken voor een ander, doet ze bovendien met veel liefde. En dat proef je! Inmiddels kookt Truus niet meer via de website thuisgekookt.nl. Maar jij? Voor wie ga jij tijdens de Kook Voor Je Buur 10-daagse boven de pannen staan?

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Meer berichten