Crowdfunding voor hulphond Jack | KOBR: het nieuws uit Bodegraven-Reeuwijk
Foto:

Crowdfunding voor hulphond Jack

  Human Interest

REEUWIJK - Begin dit jaar is Lianne van der Made uit Bodegraven gestart met een geldinzamelingsactie om de opleiding van assistentiehond Jack te kunnen betalen. Jack is anderhalf jaar oud en is trouwe viervoeter van Jolanda uit Reeuwijk. Jolanda heeft samen met vrijwilligster Lianne, koningspoedel Jack al goed gesocialiseerd en de basiscommando’s geleerd, maar nu wordt het tijd voor zijn vervolgopleiding tot assistentiehond.

Deze intensieve opleiding is niet goedkoop, maar als veel inwoners een kleine donatie doen, dan gaat het zeker lukken om het benodigde bedrag bij elkaar te brengen. Zodra Jack zijn opleiding heeft afgerond, is hij een officieel erkende assistentiehond en krijgt Jolanda samen met Jack toegang tot vrijwel alle publieke ruimten.

Invloed dagelijks leven
Jolanda heeft PTSS en FNS (Functionele Neurologische Stoornis) en heeft daardoor last van een breed scala aan symptomen. Vooral spasmen, verkrampingen en het plotseling optreden van tijdelijk gezichts- en bewustzijnsvermindering, hebben veel invloed op het dagelijkse leven van Jolanda. Lastig is ook dat de aanvallen onvoorspelbaar zijn.

Haar buddyhond Jack helpt Jolanda om een zo normaal en veilig mogelijk leven te kunnen leiden. Maar daarvoor is een gedegen opleiding nodig. Deze opleiding is wel kostbaar, ongeveer 19.000 euro. Helaas wordt deze opleiding niet vergoed door zorgverzekeraar of gemeente. En daarom is Lianne een crowdfundactie gestart.

Opleiding assistentiehonden
Lianne heeft als vrijwilligster Jolanda geholpen met het socialiseren van Jack. Zo is deze nog jonge hond al goed gewend aan het openbaar vervoer, verkeerslawaai of een drukke winkelstraat. Lianne: “Een assistentiehond vergroot aanmerkelijk de zelfredzaamheid van mensen met een beperking. Het maakt dat mensen met een beperking meer en beter kunnen meedoen in de eigen omgeving en samenleving. Het gevoel van eigenwaarde wordt sterker. Een kwalitatief beter leven ligt in het verschiet.”

Honden die via het programma van Bultersmekke Assistencedogs worden opgeleid, zijn wereldwijd erkend als officiële assistentiehond en hebben wettelijk recht op toegang tot alle publieke ruimten, waaronder supermarkten, openbaar vervoer en andere openbare gebouwen.

Van pup tot pensioen
De opleiding tot assistentiehond beslaat een lange periode: van pup tot pensioen. Jolanda: “Jack is vanaf pup al bij mij in huis, waardoor we nu al een hechte band hebben opgebouwd. Zodra ik met de opleiding kan starten, word ik zeker twee jaar intensief begeleid door instructeurs van Bultersmekke Assistancedogs. Na deze trainingen en na het afleggen van twee examens is Jack straks een gecertificeerde assistentiehond. Na deze twee jaar blijft de trainer van Bultersmekke betrokken en volgt er jaarlijkse ‘nascholing’ tot het moment dat Jack met pensioen gaat.”

Onafhankelijkheid
Jolanda is een levensgenieter. Ze is ondernemend, geniet van haar kinderen en vindt het heerlijk om lange wandelingen te maken. Maar met FNS is dat soms lastig en kan dat onveilig zijn. Met een goed opgeleide hond zoals Jack, behoudt Jolanda haar onafhankelijkheid. Gelukkig heeft ze ook lieve vrienden om haar heen, die haar altijd bijstaan in periodes als dat nodig is. Tijdens ‘slechte dagen’ wordt er door vrienden gekookt voor Jolanda en de buren nemen polshoogte als de hond te lang blaft.

Toch zijn er genoeg momenten dat er even niemand in de buurt is. En dan is Jack er! Jack helpt Jolanda straks met dagelijkse dingen als deuren open doen of haar jas uittrekken. Samen met Jack kan Jolanda ook zelf de deur uit om een boodschap te doen. Jack zorgt ervoor dat ze veilig door het verkeer kan en leidt haar in de supermarkt naar een bankje toe als het bewustzijn plotseling minder wordt. Ook gaat Jolanda straks weer met een gerust hart een heerlijke wandeling maken. Als het ’s nachts niet goed gaat met Jolanda, dan maakt Jack haar wakker. Hij is een echte buddy waar ze altijd op mag en kan vertrouwen.

Help! Doneer nu!
Jolanda en Lianne zijn blij met iedere gift! Ze hopen dit voorjaar het benodigde bedrag bijeen te hebben gesprokkeld. U kunt een bijdrage leveren via www.gofundme.com/f/help-jolanda-en-buddyhond-jack of door het scannen van de QR-code. Mede namens Jack, danken Lianne en Jolanda u hartelijk voor ieder bijdrage.

Tekst en beeld: Edith Op de Woerd

Meer berichten