Linda Orie en Michael Kappetein wil de onderlinge samenhang in Weideveld versterken.
Linda Orie en Michael Kappetein wil de onderlinge samenhang in Weideveld versterken. Foto:

Daag je buurt uit: enthousiaste Weidevelders starten nieuwe actie

Human Interest

BODEGRAVEN – Een enthousiast stel uit de wijk Weideveld in Bodegraven ontplooit een actie om de onderlinge samenhang in de buurt te versterken. Ook de noodzakelijke beweging in coronatijd én de strijd tegen eenzaamheid staan dit keer centraal.

Linda Orie en Michael Kappetein hebben het initiatief genomen om in coronatijd de onderlinge band tussen de ‘Weidevelders’ verder aan te halen. Linda: “De coronacrisis ontwricht Nederland. Zo houden scholen, horecagelegenheden en sportscholen hun deuren gesloten. Juist in deze tijd moeten we er voor elkaar zijn.” Linda en Michael starten daarom een nieuwe activiteit in de wijk Weideveld: een Daag-je-buurt-uit Speurtocht!” Zij doen dit in samenwerking met Sport en Welzijn Bodegraven-Reeuwijk (SenW).

Daag je buurt uit!
‘Daag je Buurt uit!’ is een actie opgezet door de buurtsportcoaches van SenW. Dit initiatief richt zich op de combinatie van het stimuleren van beweging en saamhorigheid binnen een buurt en/of wijk. De hele buurt kan meedoen, terwijl de RIVM-maatregelen makkelijk zijn toe te passen. Het concept begint bij het plaatsen van een beweeg-poster achter je raam. Voorbijgangers kunnen bij het zien van de poster de beweging en/of handeling uitvoeren. Er zijn tien verschillende bewegingen ontworpen, zodat je een beweging kunt kiezen die jou aanspreekt. Zo kan je kiezen om een ‘zwaai-poster’ op te hangen, zodat mensen even naar binnen zwaaien bij het langslopen. Andere bewegingen zijn het hoofd kantelen, knieheffen en schouders aantikken. Orie: “Hiermee snijdt het mes aan twee kanten, mensen bewegen en ontmoeten weer buurtbewoners, al is het achter glas. Er is weer even contact met elkaar!”

GroepsApp
Linda en Michael komen uit Den Haag en Leidschendam. Zeker Linda miste de eerste maanden de gezelligheid die de drukte van een stad met zich meeneemt: “Ik vond het hier zo stil.” Beiden waren gewend Halloween uitbundig te vieren. Michael: “Halloween werd in Leidschendam georganiseerd door bewoners voor de kinderen. Huizen werden versierd met pompoenen en lichtjes en de kinderen gingen verkleed langs de deuren voor een supergezellige Trick or Treat-avond.”

Dus toen in het najaar de Halloween-tijd weer aanbrak en er via de Weideveld-Bodegraven Facebookgroep een oproep door een buurtbewoner werd gedaan om samen Halloween te vieren, pakten Linda en Michael de handschoen op. Er werd een WhatsAppgroep aangemaakt en buurtbewoners werd gevraagd hun huizen te versieren en een poster op te hangen, zodat de kinderen wisten waar ze wel en niet aan konden bellen. Het werd een groot succes.

Sinterklaas
Toen duidelijk werd dat de intocht van Sinterklaas in Bodegraven door corona niet kon plaatsvinden, hebben Linda en Michael opnieuw de WhatsAppgroep gebruikt om te peilen of buurtbewoners het op prijs zouden stellen om een paar roetveeg-Pieten in te huren op de dag van de intocht. Voor een kleine vergoeding zouden de Pieten alle deuren langsgaan om met wat snoepgoed te strooien. Linda: “De buurtbewoners reageerden zo enthousiast, hartverwarmend gewoon!”

Ze besloten sponsoren te zoeken en de eigenaren van de Karwei en de Jumbo in Bodegraven waren direct bereid een geweldige bijdrage te leveren. De eigenaar van de Karwei motiveerde zijn donatie als volgt: “Nu kan ik iets terugdoen voor de wijk waar ik woon.” De buurtbewoners hebben uiteindelijk niets hoeven betalen, kinderen kregen een snoepzakje én een presentje van de Pieten. De actie werd een bijzonder groot succes!

Saamhorigheid en beweging
De nieuwe Daag-je-buurt-uit Speurtocht vindt plaats in de week van 27 februari tot 6 maart. Inwoners kunnen op een eigen moment in die week op zoek gaan naar de posters, die samen een cirkelvormige wandeling maken. Zo kan er op verschillende punten worden begonnen aan de speurtocht en komt iedereen ook weer op zijn eigen startpunt uit. Er zijn nog verschillende speurelementen aan de actie toegevoegd, maar die houden Linda en Michael nog als verrassing. Michael: “We roepen alle buurtbewoners van Weideveld op zich aan te melden om aan deze actie mee te doen.”

Buurtcoach Ylaila van Wijk van SenW is ontzettend blij met de inzet van Linda en Michael: “Dit is goed voor de saamhorigheid in de wijk en beweging is altijd goed voor iedereen!” Linda en Michael hebben beiden een druk bestaan, maar vinden sociale cohesie in hun wijk van groot belang. Dat hebben beiden bereikt in de wijk Weideveld met hun ontembare inzet!

U kunt zich aanmelden door te bellen met Linda via tel. 06-50607418. U kunt haar natuurlijk ook een appje sturen.

Tekst en beeld: Edith Op de Woerd