Zwembad De Fuut 50 jaar. Monique Mooij en Dieter Möckelmann.
Zwembad De Fuut 50 jaar. Monique Mooij en Dieter Möckelmann. Foto: Esther Koopman

De Fuut: Al 50 jaar het mooiste gezinsbad van het Groene Hart

Human Interest

REEUWIJK-BRUG - Op 30 april 2024 opent Zwembad De Fuut voor het 50e jaar zijn deuren voor inwoners van Reeuwijk en omstreken. En dat wordt gevierd! Vanaf 1 januari start het ‘Jaar van De Fuut’, een jaar vol feestelijke activiteiten om het 50-jarig bestaan van het gezinsbad te vieren - mits deze acties worden opgepakt door mensen, jong en oud, die het bad een warm hart toedragen: “We kunnen alle plannen in het draaiboek alleen uitvoeren met de hulp van vrijwilligers .” 

 door Esther Koopman

Het zwemseizoen 2023 zit erop, maar het gras blijft netjes gemaaid. De zon weerspiegelt in het water en kleurt de herfstdag. Trotse vrijwilliger en voorzitter van stichting Zwembad De Fuut Dieter Möckelmann spreekt vol vuur over zijn geliefde zwembad in Reeuwijk: “Kijk maar om je heen. Alles wat je ziet, is door vrijwilligers tot stand gekomen. Het is echt óns bad.” 

Als bewoner van Reeuwijk kwam hij in 2015 in actie om het zwembad zijn bestaansrecht te laten behouden toen deze in gevaar kwam. Na dit bewonersinitiatief bleef de Fuut als zwembad bestaan en nam Dieter de rol van voorzitter van de stichting op zich. 

Vrijwilligersbedrijf

En dat deed hij met liefde, want het zwembad wordt gerund voor en door bewoners uit het dorp; een gegeven dat de Reeuwijker gelukkig stemt: “Het is al 50 jaar het mooiste gezinsbad van het Groene Hart. Mijn kinderen komen hier veel en de sfeer is gemoedelijk. Er is volop toezicht en het terrein wordt goed onderhouden.” 

Secretaris Monique Mooij, inmiddels ook jaren betrokken bij De Fuut, kan niet anders dan dit beamen: “We zijn heel gelukkig met alle vrijwilligers. Die staan ons bij om het succes van De Fuut te behouden, bijvoorbeeld door een paar uur bij de kassa te staan of toe te zien op de veiligheid in het zwembad. Zonder deze vrijwilligers zou De Fuut simpelweg niet meer bestaan.” 

De slogan ‘Samen, veilig, open’ benadrukt dit gevoel van saamhorigheid: Zwembad De Fuut prijst zich gelukkig met 190 actieve vrijwilligers die zich met regelmaat inzetten om bewoners van alle leeftijden te voorzien van een fijne zomerdag, een veilig uurtje banen trekken of een gezellige avond film kijken op het terrein. De vrijwilligers zijn niet alleen tijdens het seizoen in het zwembad te vinden; ook daarbuiten wordt het terrein onderhouden en wordt er meegedacht over activiteiten in het seizoen dat er weer aan komt.

Jubileum

Op 30 april 2024 gaat De Fuut weer open voor het sportieve publiek. Het is die dag precies 50 jaar nadat - destijds badmeester - Peter Binken het zwembad in Reeuwijk opende. Daarom zal hij dat in het jubileumjaar opnieuw doen. 

De feestelijke mijlpaal wordt komend jaar groots gevierd met tal van activiteiten: “2024 wordt het Jaar van De Fuut. We hebben voor iedere maand mooie verrassingen in petto. We trappen het jaar af met een nieuwjaarsduik op 6 januari,” aldus Dieter. Daarnaast zullen vanaf 1 januari speciale 50-centmuntjes in het dorp in omloop komen. 

De evenementencommissie, bestaande uit vrijwilligers en abonnementhouders, is enthousiast over de activiteiten die op het programma staan, maar Dieter is ook duidelijk: “Iedere activiteit kan alleen plaatsvinden wanneer er voldoende hulp is.” 

Burgerparticipatie

En voor die hulp doen Dieter en Monique een dringende oproep, want het is niet vanzelfsprekend dat een zwembad kan bestaan op basis van enkel vrijwilligers. “Het zou fijn zijn als mensen zich aanmelden om ook hun steentje bij te dragen, al is het maar af en toe een uurtje.” 

Geïnteresseerden kunnen contact leggen met Monique door te mailen naar monique@zwembaddefuut.nl of via de website www.zwembaddefuut.nl.

Advertentie

Categorieën