Carla in haar buurtsuper.
Carla in haar buurtsuper. Foto: Marlien van Leeuwen

De gruttersdynastie van de familie De Bruin

Interview

REEUWIJK-BRUG - Haar opa Nico de Bruin was destijds al grutter, verkoper van levensmiddelen, aan de Dorpsweg op het dorp. Zijn zoon (haar vader Rien) nam het van hem over. Alle zeven kinderen van vader Rien en zijn vrouw Lien moesten na hun middelbare school eerst één jaar thuis meewerken. Met haar diploma van doktersassistente op zak, moest ook Carla Brand-de Bruin er aan geloven. Maar na 33 jaar neemt ze afscheid van het werk bij de COOP aan de van Staverenstraat. Daarmee is ze de laatste De Bruin die in een Reeuwijkse levensmiddelenwinkel heeft gewerkt.

door Marlien van Leeuwen

Ze vond het maar niks, al die klanten. Carla werkte dan ook het liefst achter. In het pakhuis van de winkel zette ze de bestelde boodschappen klaar. Soms ging ze mee met haar broer Rien om de bestellingen rond te brengen in het poldergebied. Al op jonge leeftijd trouwde ze met Rens Brand. “We moesten trouwen,” grapt Carla, “ongetrouwd samenwonen was uit den boze.” Ze vertrok naar Boskoop waar ze fulltime moeder werd. “Oppasoma’s of kinderdagverblijven waren er in mijn tijd niet.” 

Paar uurtjes

In januari 1991 namen Carla’s broers Niek en Rien de SPAR supermarkt aan de Van Staverenstraat over. In mei werd haar gevraagd of ze niet voor een paar uurtjes per week achter de kassa wilde zitten. Haar oudste drie zoons, Jeroen, Michel en Mark zaten al op de lagere school. Zo kon Carla onder schooltijd werken. Hun vierde zoon Jordy werd geboren in de tijd dat ze al bij haar broers in de zaak werkte. “Het was een gezellige boel, zo samen met mijn broers en drie neven (Marcel, René en haar zoon Michel) verteld Carla lachend. “Altijd dikke schik met elkaar. Wat zijn weerslag had op de klanten.” Niek is op een gegeven moment naar een C1000 in Gouda gegaan. En vanaf 2014 heeft Jos van den Berg de winkel overgenomen aan het winkelcentrum wat inmiddels de naam Westplein draagt.

Sociaal werkster

“Het contact met de klanten zal ik zeker gaan missen,” weet Carla. ”Soms was ik net een sociaal werkster, met alles wat mij toevertrouwd werd. Juist die praatjes maken het zo gezellig, voor ons als personeel maar ook voor degene die boodschappen komen doen. Inmiddels zijn we alweer 33 jaar verder en ik ben nooit met tegenzin naar mijn werk gegaan. Schrijf er maar bij hoor, dat ik iedereen wil bedanken; mijn collega’s én alle klanten. Jos en zijn vrouw Carla van den Berg wil ik veel succes wensen met de nieuwe formule die vanaf juli uitgerold zal zijn.” Het blijft gelukkig een echte buurtsuper! Niet alleen voor de dagelijkse boodschappen, ook voor dat kletspraatje.” Nu ook Carla met pensioen gaat komt er een einde aan de ‘gruttersdynastie’ van de familie De Bruin op Reeuwijk.

Advertentie

Categorieën