Merel met één van haar creaties.
Merel met één van haar creaties. Foto: Merel Oudijk

’Zelfs uit moeilijke tijden kan iets goeds komen’

Interview

BODEGRAVEN - Aan het woord is Merel Oudijk, een jonge onderneemster, waarvan je onbewust al eens een creatie kon zien: bijvoorbeeld in een ansichtkaartenrek bij de boekhandel of op de jaarmarkt in Bodegraven. Bovenstaande uitspraak van Merel, ook te lezen op het begeleidende kaartje bij een aankoop van een product van ‘Artbymeer’ staat, roept vragen op.

door Cil Vrij

Aan de keukentafel in haar ouderlijk huis geeft Merel, 18 jaar oud, een inkijkje in haar jonge leven. Merel woont in Bodegraven met haar ouders en jongere broer. Al jong merkte Merel dat zij haar omgeving als erg intensief ervaarde. Dit heeft grote invloed gehad op haar gezondheid. Zonder te veel in details te treden, vertelt Merel dat zij erg diep is gegaan: “niks lukte, het voelde zo uitzichtloos”.

Balans

Nathaly, een vriendin uit haar eerste jaar gymnasium, bleef contact met haar houden, ook toen Merel omwille van haar gezondheid met school moest stoppen. Zij probeerden afleiding te zoeken, bijvoorbeeld door samen te tekenen. Het eerste project was erg ambitieus: teken een oog. Het resultaat is bewaard gebleven en het is verbluffend goed gelukt. “Ik ontdekte die middag dat tekenen heel veel ontspanning geeft”.  

Het heeft lang geduurd voordat er een goede diagnose gesteld kon worden en dus een gerichte behandeling opgestart kon worden om Merel in haar huidige balans te brengen.

Creatief

“Bezig zijn met je handen, geeft voldoening”, vertelt Merel nu. Behalve tekenen en schilderen is zij ook actief met het maken van keramiek, met de naaimachine en als logisch vervolg een combinatie van deze technieken.

Toen zij een speciaal cadeau zocht voor een jarige, kwam zij op het idee om een oude LP van de kringloopwinkel te beschilderen met Harry Potter, de favoriet van de jarige. Dit werd zo enthousiast ontvangen dat er drie opdrachten uit voortvloeiden.

Website

“Om mijn werkstukken te laten zien, heb ik zelf een website ‘Artbymeer’ gemaakt. Ik heb wel heel veel uren achter de computer gezeten, voordat het naar mijn zin was. Toen er meerdere verzoeken en opdrachten kwamen, heb ik mij in 2022, in overleg met mijn ouders, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en een webwinkel bij de website gemaakt”.

Merel doet alles zelf in haar eigen tempo: van de inkoop van het materiaal tot de boekhouding.

Inspiratie

De inspiratie haalt Merel uit de natuur. Zij wandelt veel en details die haar opvallen, verwerkt zij in haar tekeningen. Haar tekeningen uit de natuur zijn heel gedetailleerd. Incidenteel staat zij op een markt of braderie voor de verkoop van haar producten: kaartjes, tasjes, stickers. Dit geeft veel positieve energie, maar kost ook veel energie. “Vooral de eerste keren was ik een week van slag. Inmiddels merk ik dat er ook veel voor terug krijg en hou ik er leuke contacten aan over”.

Slotwoord

“Ik vind het jammer dat de maatschappij gefocust is op het traditionele. Men vraagt mij nu of ik aan de kunstacademie heb gestudeerd of dit wil gaan doen, dat lijkt een voorwaarde om serieus genomen te worden. Maar ik heb het mijzelf aangeleerd door veel proberen, en door ook veel weg te gooien” zegt ze er met een lach achteraan: “Het mag duidelijk zijn dat ik nogal perfectionistisch ben, maar ik ben blij dat ik nu geassocieerd word met de dingen die ik maak. Zolang ik mezelf en anderen kan verwonderen met mijn werk, ben ik verder dan ik ooit had durven dromen. Voor anderen zou ik willen zeggen: Je kunt meer dan je denkt!”.

Advertentie

Categorieën