Joyce Leunisse, Anky van Bloois en Plony Kippersluis bij de vlaggenmast in de tuin voor het hospice.
Joyce Leunisse, Anky van Bloois en Plony Kippersluis bij de vlaggenmast in de tuin voor het hospice. Foto: Cil Vrij

Mooie momenten bij het begeleiden van het laatste stukje van het leven

Interview

BODEGRAVEN - “Het zijn dagen met een lach en met een traan” aldus Joyce Leunisse, vrijwilligster van het eerste uur in de Hospice te Bodegraven. “Er gebeuren uiteraard verdrietige dingen, maar er wordt ook vaak gelachen en er zijn veel mooie momenten als wij iemand mogen begeleiden bij het laatste stukje van zijn of haar leven. Bijvoorbeeld door iemands favoriete gerecht klaar te maken, een uitstapje te organiseren via Ambulancewens, of het bed naar buiten rijden om de lentegeur op te snuiven”

door Cil Vrij

Hospice Bodegraven-Reeuwijk biedt zorg aan mensen die in de laatste fase van hun leven niet thuis (of in een zorginstelling) kunnen of willen zijn. De medewerkers van de Hospice bieden de zorg, aandacht en begeleiding die nodig is voor de gast en voor zijn of haar naasten.

Gastenkamer

Vrijwilligsters Anky van Blooijs en Joyce Leunisse vertellen over hun vrijwilligerswerk in de sfeervolle huiskamer van de Hospice aan de Boesemsingel. Na een drukke periode is op dit moment een van de vier gastenkamers bezet. De gastenkamers hebben een eigen douche, toilet en wastafel. De inrichting van de kamers is mooi en toch praktisch. Met een eigen thema wat tot uitdrukking komt in het fotobehang met een natuurprint van vogels of een landschap met koeien. In de smaakvol ingerichte kamer valt het op dat er een bontgekleurde gehaakte sprei op het bed ligt. “Dit zijn troostdekens” vertelt Joyce tijdens de rondleiding. “Ze mogen gebruikt worden op het bed of om je schouders te leggen als je het koud hebt. De familie kan ervoor kiezen om dit deken als ‘herinnering’ mee naar huis te nemen”.

Luisterend oor

Anky vertelt dat er zeven dagen in de week 24 uur per dag zorg aanwezig is in de hospice. Overdag is er een zorg-coördinator die ondersteund wordt door twee vrijwilligers en in de nacht is altijd een verpleegkundige aanwezig. Als de partner van een gast wil blijven slapen, kan dit. Dan wordt er een koppelbed aan het hoog-laagbed bevestigd; zodat een echtpaar toch samen kan zijn. Familie die verder weg woont kan in de logeerkamer overnachten.

Inmiddels heeft vrijwilligster Plony van Kippersluis zich bij het gesprek gevoegd. Plony vertelt dat zij ook thuis bij terminale patiënten opvang biedt om zo familie en partners een paar uur te ontlasten. “24 uur zorgen is voor een partner en voor de familie erg zwaar. Het is fijn als dan iemand thuis de zorg even van je overneemt, zodat je weg kunt en afstand kunt nemen. Ook is het voor hen fijn als er een luisterend oor is.”

Vrijwilligersteam

Om de zorg zeven dagen te kunnen ondersteunen zijn veel vrijwilligers nodig. Zowel mannen als vrouwen hebben zich aangemeld. Niet alleen voor de zorg voor de gasten, ook op ander gebied zijn de vrijwilligers actief: in de tuinclub, de interieurgroep, de kookclub en er is een aantal ‘klusjesmannen’. De vrijwilligers doorlopen eerst een korte cursus voordat zij kunnen starten.

“De meeste vrijwilligers hebben in hun eigen omgeving een overlijden meegemaakt, waardoor zij affiniteit hebben met het doel van de hospice” vertelt Joyce. Anky beaamt dit. “Na de zorg en het overlijden van mijn man, wilde ik mij ook gelijk aanmelden. Ik kreeg echter het advies: wacht tot je alles een keer hebt meegemaakt, zoals feestdagen en verjaardagen, en start dan. Dit bleek een goed advies. Ik had dat jaar echt nodig en voel mij nu als vrijwilliger helemaal op mijn plek,” aldus Anky. 

Joyce heeft een vergelijkbaar verhaal. Na het overlijden van haar vader in 2013 wilde zij zich actief inzetten in een hospice. De hospice Bodegraven-Reeuwijk was toen nog in oprichting. Het heeft heel wat voeten in aarde gehad voordat in 2019 een geschikte locatie was gevonden en er blijvend voldoende geld beschikbaar blijft. Voor het maken van de foto lopen de dames langs het sponsorbord. “Er is nog een stuk leeg op het bord”, wordt er fijntjes opgemerkt, “wij kunnen niet draaien zonder giften en sponsors, en niet zonder vrijwilligers,” vult Plony aan.

Waardevolle bijdrage

Joyce kan nog veel vertellen over een mini-concertje aan het bed van de ‘bed-side-singers, het samen maken van een  herinneringsdoosje of -schilderij. “Men vraagt vaak of het niet ‘zwaar’ is: vrijwilliger zijn in een hospice. Natuurlijk zijn er moeilijke momenten, maar je krijgt er zoveel voor terug en juist die laatste activiteiten, zorg en liefde, maken je bijdrage aan het afscheid waardevol”.

Voor meer informatie: info@hospicebodegraven-reeuwijk.nl.

Uw eigen Kijk voor 
de Hospice

De Hospice ontvangt graag mooie foto’s vanuit de omgeving. In dit artikel worden de mooie fotowanden al benoemd. Kijk op Bodegraven-Reeuwijk en de Hospice slaan eenmalig de handen in elkaar. In de komende twee weken vragen wij de inzenders van de foto’s voor de rubriek Uw Eigen Kijk om hun inzending te doneren aan de Hospice. De Hospice gebruikt het toegestuurde beeldmateriaal
graag voor hun huisstijl en website. Ook wordt het
ingezet voor uitingen voor het feest dat in juni wordt gevierd omdat de locatie 5 jaar geleden geopend werd.

Doe mee

Heb jij recentelijk of een tijdje terug een foto gemaakt die je rechtenvrij wilt delen met de Hospice? Stuur deze uiterlijk maandag 15 april in via redactie@kijkopbr.nl. Vermeld ‘Foto voor Hospice’ bij jouw inzending, zodat we weten dat Hospice Bodegraven-Reeuwijk jouw foto rechtenvrij mag gebruiken.

Op woensdag 17 april staat Uw Eigen Kijk volledig in het teken van de Hospice Bodegraven-Reeuwijk.

Er is nog ruimte op het sponsorbord voor sponsoren.

Advertentie

Categorieën