De groep vrijwilligers met Renee van Schaik (vijfde van links op de tweede rij) en Thomas Penders (rechts op de grond).
De groep vrijwilligers met Renee van Schaik (vijfde van links op de tweede rij) en Thomas Penders (rechts op de grond). Foto: Patrick Bos

Vakantiespelen Bodegraven: de leukste week van het jaar!

Interview

BODEGRAVEN - Vakantiespelen Bodegraven beleeft dit jaar de 55ste editie. Uiteraard wordt hier tijdens de Vakantiespelen in de week van 19 tot 23 augustus aandacht aan besteed, maar op welke wijze, dat blijft nog een verrassing. Renee van Schaik en Thomas Penders, de algemeen coördinatoren, vertellen enthousiast over ‘de leukste week van het jaar’. 

door Cil Vrij

“Vanaf je vierde levensjaar kun je meedoen aan de vakantiespelen,” vertelt Renee, 24 jaar oud. “Zelf ben ik ook op mijn vierde jaar gestart en ik ben eigenlijk nooit gestopt.” Tot en met 14 jaar kun je namelijk meedoen als deelnemer en daarna kun je vrijwilliger worden bij de groep van 4- tot 8-jarigen. Vervolgens kun je doorgestroomd tot de oudere groep en/of lid worden van een commissie. Renee is in het dagelijks leven onderwijzeres op IKC Schatrijk. Dat zij in haar vakantie ook actief is met kinderen, vindt zij alleen maar leuk: “Het is mijn passie om met kinderen te werken.”

De Vakantiespelen zijn van oorsprong ontstaan als afleiding voor kinderen die door omstandigheden niet op vakantie konden; een feestweek met minimale kosten. Tegenwoordig worden de vakanties van veel Bodegraafse gezinnen om de Vakantiespelen heen gepland.

Voorbereiding

Uiteraard zijn er heel veel voorbereidingen noodzakelijk voordat de duizend kinderen verantwoord kunnen deelnemen. Een greep uit het draaiboek: niet alleen moet het Evenemententerrein aan de Kremerweg zorgvuldig ingericht en opgeruimd worden, er moeten sponsoren benaderd worden en voor alle activiteiten moeten vergunningen worden aangevraagd. Dit betekent dat het programma al vroegtijdig bekend moet zijn, om in april de vergunning aan te kunnen vragen. 

De groep van twintig coördinatoren van de Vakantiespelen is daarom opgesplitst in subcommissies, die regelmatig bij elkaar komen om de speelweek voor te bereiden. “In de zomervakantie zijn we drie weken actief. “Voor de coördinatoren zijn ook de week voor en na de vakantieweek erg belangrijk om alles in goede banen te leiden; ik ben dan het aanspreekpunt voor de meest uiteenlopende zaken,” vertelt Thomas, 27 jaar oud, in het dagelijks leven werkend in de industriële automatisering. Hij is ook al vanaf zijn jeugd betrokken bij de Vakantiespelen Bodegraven.

Vrijwilligers

De indruk bestaat dat de Vakantiespelen Bodegraven een van de uitzonderlijke organisaties is die geen tekort heeft aan vrijwilligers; in de week van de Vakantiespelen zijn ruim driehonderd vrijwilligers actief. “Toch is dat is niet helemaal waar,” vertelt Thomas. “Het aantal kinderen dat kan deelnemen is afhankelijk is van het aantal vrijwilligers dat zich aanmeldt. Sinds de coronastop zijn er vrijwilligers afgehaakt, dus dat betekent minder plekken. Daarom start de inschrijving voor vrijwilligers heel vroeg, waarbij zij kunnen aangeven bij welk onderdeel zij willen meehelpen. Op basis van het aantal vrijwilligers kunnen we bepalen hoeveel ondersteuning er is en hoeveel kinderen kunnen deelnemen.”

Renee merkt op dat het erg jammer is als ze veel kinderen moeten teleurstellen door een gebrek aan vrijwilligers. “Je krijgt er zoveel voor terug: de waardering van kinderen en ouders is enorm. Het is echt de leukste week van het jaar voor iedereen die eraan mee doet: jong en oud,” aldus Renee. “Het is fantastische ervaring: je maakt vrienden. Soms spreek je elkaar niet meer, maar na een jaar pak je de draad gewoon weer op. Er ontstaan mooie dingen. Het is een gemixte sociale kring,” omschrijft Thomas. “Nog een praktisch puntje: deze week vrijwilligerswerk kan ook opgegeven worden als maatschappelijke stage voor je opleiding.”

De inschrijving voor de vrijwilligers vindt plaats op 11 mei vanaf 20.00 in De Zon, waarna op 15 mei om 19.00 uur de inschrijving voor de kinderen opent op www.vakantiespelen.nl. Het inschrijfgeld bedraagt 35 euro per kind. “Vorig jaar waren we in een kwartier uitverkocht!” zegt Thomas niet zonder enige trots.

De ruimte

Het thema van de Vakantiespelen Bodegraven 2024 is ‘De ruimte’.  Dit roept associaties op met raketten, zon, maan en sterren, dus dat belooft wat!

Programma
Het programma in het kort: de groep van 4- tot 8-jarigen beleven de speelweek in en rond een grote tent waar zij spelletjes doen en creatief bezig zijn met het thema. Zo wordt er bijvoorbeeld kleding voorbereid voor de grote optocht op vrijdagavond.
De groep van 8- tot 13-jarigen bouwen zelf hutten en hebben sport- en spelactiviteiten. In de nacht van donderdag op vrijdag wordt er in de hut geslapen. Vrijdag wordt de hut afgebroken en vrijdagavond na de optocht wordt het afvalhout verbrand.
De 13- tot 15-jarigen zijn in de week bezig met teambuilding en toffe activiteiten door het dorp heen. Op de donderdagavond hebben zij een groot feest op een externe locatie. Op vrijdagavond wordt als afsluiting gezellig met zijn allen op het terrein gegeten, waarvoor iedereen wat meebrengt.

Renee van Schaik in actie op de Vakantiespelen.
Thomas Penders.

Advertentie

Categorieën