Logo kobr.nl

Natuuracademie Reeuwijkse Plassen deel 3: Jacht en schadebestrijding

  Natuur

REEUWIJK - De derde mini-cursus van de Natuuracademie Reeuwijkse Plassen gaat over jacht en schadebestrijding. De cursus vindt plaats op woensdagavond 4 en zaterdagmorgen 7 maart.

Op 4 maart verzorgt Janneke Eigeman, hoofd communicatie van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging en geboren en getogen in Reeuwijk, een lezing. Dit vindt plaats in het Streekmuseum, waar u vooraf aan de lezing de tentoonstelling 'Jagen als broodwinning' kunt bezoeken. In deze derde aflevering van de Natuuracademie worden verschillende aspecten van de jacht in het Reeuwijkse Plassengebied belicht: historie, hedendaagse praktijk, wet- en regelgeving en voor- en nadelen. Daarnaast is er aandacht voor misstanden, zoals stroperij. De jacht op watervogels en het plassengebied zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In vroeger dagen was het een vanzelfsprekende inkomstenbron, als broodwinning en welkome bijverdienste naast de turfwinning. Tegenwoordig is het voorkomen van schade door jacht een onmisbaar middel om verantwoord natuurbeheer uit te voeren.

Er is gelegenheid voor het stellen van vragen en er is volop ruimte voor dialoog. De organisatie hecht er waarde aan dat het gesprek over de jacht in een open en constructieve sfeer plaatsvindt. De twee in het plassengebied actieve BOA's van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en vertegenwoordigers van de Omgevingsdienst (OZHZ) zijn in de zaal aanwezig. Zij kunnen als onafhankelijke deskundigen ingaan op vragen.

Het Streekmuseum is voor deze gelegenheid voor cursusdeelnemers open vanaf 18.30 uur. De lezing zelf begint om 20.00 uur. De bijbehorende excursie is gepland op zaterdagmorgen 7 maart 10.00-12.00 uur. Daarbij wordt een bezoek gebracht aan een 'jachtje' aan de plas. De excursie wordt geleid door een lid (of leden) van de Wildbeheereenheid (WBE) Reeuwijk e.o. Er worden verschillende jachthutten getoond en u krijgt informatie over het gebruik, o.a. van (levende) lokeenden.

Wilt u deelnemen aan deze minicursus? Meldt u zich dan aan vóór 26 februari bij de coördinator, Marlou Min: mmin@xs4all.nl. U betaalt een eigen bijdrage van 10 euro per persoon voor beide dagdelen en de tentoonstelling samen. Dit kan op woensdagavond contant worden voldaan. Voor deze minicursus wordt veel belangstelling verwacht, maar het aantal deelnemers is beperkt. Schrijf u dus snel in.

Meer berichten