Gemeenteraad in grote meerderheid akkoord met begroting

Politiek

BODEGRAVEN-REEUWIJK - De gemeenteraad heeft ingestemd met de programmabegroting 2021-2024 en de eerste wijziging daarop, die voortvloeide uit de keuzenotitie. De begroting had een lang en intensief traject van voorbereiding, dat begon met de bespreking van de kadernota in juni. Tegenstemmen waren er van oppositiepartijen BBR, D66 en PvdA.

Tijdens de inhoudelijke bespreking in de raad van 28 oktober zag het ernaar uit dat alle hobbels voor de meerderheid van de raadsleden waren weggenomen, omdat de begroting 2021 met een overschot van ongeveer 180.000 euro sluitend leek. Verscheidene fracties uitten toen al wel hun zorg of de beoogde bezuiniging van 750.000 euro op de begroting van Ferm Werk wel haalbaar zou zijn. Deze post werd bij de beoordeling van de begroting ook opgemerkt door de provincie, die enkele dagen voor de raadsvergadering liet weten niet met die bezuinigingspost akkoord te gaan (met uitzondering van een post van 167.000 euro uit een begrotingsfout). De reden daarvoor was dat er over de bezuiniging nog geen besluit was genomen binnen het bestuur van Ferm Werk.

Deze mededeling van de provincie betekende een extra hobbel bij het vaststellen van de begroting. Het college moest het ontstane gat van 303.000 euro met extra bezuinigingen zien te dichten om (tijdelijke) onder toezichtstelling door de provincie te vermijden. Het college stelde voor met ombuigingen binnen het sociaal domein een bedrag van 165.000 euro vrij te maken. Het overige deel van het tekort wordt nog nader bekeken en financieel wethouder Dirk-Jan Knol zegde toe daarvoor op korte termijn met voorstellen te komen. Indien de korting op Ferm Werk toch kan worden gerealiseerd, worden deze extra bezuinigingen teruggedraaid.

Eén motie
Omdat er in de raadsvergadering van 28 oktober al besluiten waren genomen over de ingediende moties en amendementen op de begroting, bleef het in deze vergadering beperkt tot één motie. Hierin riep de PvdA het college op zich via de VNG in te spannen om de kostbare en langdurige jeugdzorg weer landelijk te organiseren. Daarbij werden de fracties van de landelijke partijen opgeroepen dat ook in Den Haag onder de aandacht te brengen. Hoewel alle fracties het tekort op de jeugdzorg zorgelijk vinden, kreeg de motie onvoldoende steun. Dit komt enerzijds doordat de lobby bij het Rijk voor meer geld voor het sociaal domein al is ingezet, anderzijds omdat enkele fracties vinden dat ook de zwaardere jeugdzorg wel degelijk een taak van de gemeente is. De discussie leidde ertoe dat Monique Jonker haar motie uiteindelijk introk. De door de PvdA ingediende alternatieve begroting, waarin het sociaal domein wordt ontzien, kreeg waarderende woorden voor de inspanning, maar inhoudelijk was er geen aandacht meer voor, omdat veel facetten al in de voorgaande vergadering waren besproken.

Mantelzorg

Een van de posten die door de extra bezuinigingen zou komen te vervallen is het budget van 17.419 euro voor het mantelzorgcompliment. Els Oliwkiewicz (ChristenUnie) betreurde dat, omdat zij de attenties die daaruit worden betaald zag als een ondersteuning en waardering van de mantelzorgers. Zij riep het college op daarvoor een alternatief te bedenken en kreeg daarop brede steun. Wethouder Odd Wagner zegde toe dit onderdeel met SAM verder te bespreken. Vragen waren er ook bij het bezuinigen op budgetten voor de GGD, maar Wagner meldde dat een aantal activiteiten van die organisatie in verband met de privacywetgeving niet kunnen worden besproken in het sociaal team en daarom kunnen worden heroverwogen. Hij gaf daarbij aan in gesprek te zijn met de GGD over de wijze waarop hun rol in de toekomst wel kan worden ingevuld.

Vrij mild
Na de uitgebreide discussies over de begroting in de voorgaande commissie- en raadsvergaderingen was de stemming in de raad over de begroting deze keer vrij mild. De meeste partijen maakten er weinig woorden meer aan vuil. Reinoud Doeschot (GroenLinks) zag kansen om de jeugdproblemen eerder aan te pakken binnen het gezin, de school en in de wijk, waardoor op termijn minder duur maatwerk nodig is. Zoals al eerder genoemd kon de PvdA zich niet in de voorstellen vinden en ook oppositiepartijen D66 en BBR lieten kritische geluiden horen. Elly de Vries (D66) verweet het college te kiezen voor stenen in plaats van voor de toekomst van de jeugd en trok in twijfel of er de afgelopen jaren voldoende was ingezet op bezuinigingen. Ze noemde de begroting te weinig duurzaam, te weinig samen en te weinig financieel gezond. Namens BBR stelde Remco Tijssen tevreden te zijn met de opbrengst van de keuzenotitie en de vertaling daarvan in de eerste begrotingswijziging, maar hij zag nu een pakket maatregelen die wel of niet uitgevoerd gaan worden. Hij noemde dat een mistig proces en verweet wethouder Wagner een eigen koers te volgen. Kritisch was hij ook op de uitvoering van de opgelegde taakstelling rond de afvalstoffenverwerking en het proces bij de instelling van een gebiedsontwikkelingsfonds. Verder stelde hij voor het budget voor het mantelzorgcompliment te zoeken bij de gelden voor de gemeentelijke communicatie.

Na de beantwoording door de verantwoordelijke wethouders leverde, kon burgemeester Van der Kamp overgaan tot stemming. Gezien de eerder ingenomen standpunten was het geen verrassing dat de begroting werd vastgesteld met 18 stemmen voor en 5 stemmen tegen van de oppositiepartijen BBR, PvdA en D66.

Tekst: Bert Verver

Advertentie

Categorieën