Afbeelding

Provincie wil wel zonnepanelen, provincie wil geen zonnepanelen

Politiek

BODEGRAVEN - Het college van burgemeester en wethouders staat positief tegenover het verzoek van het Hoogheemraadschap van Rijnland om een zonneweide aan te leggen bij hun gemaal op de J.C. Hoogendoornlaan 2a. Of de provincie het project ook groen licht geeft, is nog maar de vraag.

Wethouder Jan Leendert van den Heuvel licht toe dat de geplande zonneweide ligt ‘weggestopt in een hoekje’, zodat het landschap van het Groene Hart niet wordt aangetast. Het gaat om ongeveer 7500 m2, ruimte voor circa 3000 zonnepanelen. Het college ziet de kleinschalige zonneweide als een mooie bijdrage aan de duurzaamheidsambities en brengt het verzoek in procedure bij de provincie, maar houdt het hart vast over de uitkomst. “De provincie is tragisch inconsistent bij deze projecten,” zegt wethouder Van den Heuvel. “Je zou denken dat zo’n duurzaam initiatief met open armen wordt ontvangen, maar een eerder voorstel dat net zo goed leek, is ook afgekeurd.”

De wethouder doelt hier op het plan voor een zonneweide aan de Dammekant, waar de Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk (ECBR) toestemming kreeg van de gemeente om op het land van een voormalige nertsenfokkerij een zonneweide aan te leggen. De grond was qua ligging vergelijkbaar met het perceel aan de J.C. Hoogendoornlaan. De provincie stak echter een stokje voor de zonneweide. Volgens voorzitter van ECBR Jan Bouwens kwam dat omdat het project niet paste in het provinciaal programma ‘Zon op Land’, dat zich alleen richt op hele grote projecten. Volgens wethouder Van den Heuvel werd de aanvraag afgewezen op een technisch detail: er worden ook woningen gebouwd op het perceel en één dergelijke bestemmingswijziging zou de maximum zijn.

De wethouder is zichtbaar geërgerd. “De provincie dwingt ons in een spagaat. Aan de ene kant worden we opgeroepen met duurzame initiatieven te komen, aan de andere kant wordt zoiets als de Dammekant afgewezen. En als het op die plek al niet mag, weet ik niet waar het dan wel zou mogen. De provincie doet mij denken aan een kind dat de blaadjes van een bloem aftrekt en zegt: ik houd wel van zonnepanelen, ik hou niet van zonnepanelen.” De provincie was niet beschikbaar voor commentaar.

Hopelijk komt de zonneweide op de J.C. Hoogendoornlaan wel door de procedure. De gemeente en ECBR blijven in gesprek over het perceel aan de Dammekant.

Afbeelding

Advertentie

Categorieën