Afbeelding
Foto: Archiefbeeld: Bert Verver

Gemeenteraad stemt in met woningen Raadhuisweg 57-75

Politiek

REEUWIJK - De gemeenteraad heeft in haar vergadering van vorige week met overgrote meerderheid ingestemd met het bestemmingsplan voor de woningen aan Raadhuisweg 57-75. Daarmee is de weg vrijgemaakt voor Woningbouwvereniging Reeuwijk de tien bijna 100 jaar oude sociale huurwoningen te slopen en te vervangen voor 24 nieuwe sociale huurwoningen en zes middeldure huurwoningen.

Na uitvoerige discussies in voorgaande commissievergaderingen maakten de meeste fracties weinig woorden meer vuil aan het bestemmingsplan voor de woningen aan de Raadhuisweg. Wel verklaarden de woordvoerders dat het een lastige afweging was geweest, omdat het ging om de afbraak van tien woningen die op de erfgoedlijst staan. In het algemeen was men echter van mening dat de druk op de woningmarkt zo groot was dat de uitbreiding van het woningbestand om voorrang vroeg.

Gemakzuchtige keuze?
Alleen de fractie van de SGP hield er een afwijkende mening op na. Namens die fractie stelde Henk van der Smit dat de woningbouwvereniging niet was ingegaan op de wens van sommige bewoners om hun woning te kopen en op hun visie dat renovatie goedkoper zou kunnen dan de beoogde 180.000 euro. Van der Smit was van mening dat bij verkoop een potje had kunnen worden gevormd dat elders voor sociale woningbouw kon worden ingezet. Hij verweet andere partijen in de raad de keuze wat gemakzuchtig te hebben gemaakt. Deze opmerking werd hem niet in dank afgenomen, zeker niet omdat hij na een vraag van Robin Kersbergen (VVD) geen locatie kon benoemen voor een alternatief bouwproject met sociale huurwoningen. Bij stemming bleek dat de SGP alleen stond in haar mening. Alle andere partijen stemden voor, waarbij de fracties er wel van uitgingen dat er een goed sociaal plan aan het proces wordt gekoppeld en dat de gemeente proactief in overleg gaat met de bewoners van de John Raedeckersingel over een mogelijke planschadevergoeding.

Ontheffing woonplaatsvereisten wethouder Wagner
Na het vertrek van wethouder Robèrt Smits van GroenLinks is de heer Odd Wagner aangesteld als wethouder. Normaal gesproken woont een wethouder in de gemeente vanwege het ‘vereiste van ingezetenschap. Wagner woont in Heemskerk en is ook niet van plan te verhuizen naar Bodegraven-Reeuwijk, aangezien volgend jaar nieuwe gemeenteraadsverkiezingen zijn. De raad kan besluiten hem daar ontheffing voor te verlenen. Die ontheffing was voor het eerste jaar van zijn wethouderschap verleend, maar moest nu opnieuw worden gegeven.

Monique Jonker (PvdA) had daarbij zo haar bedenkingen. Zij vond het moeilijk te begrijpen dat een wethouder met in zijn portefeuille het sociaal domein zelfs buiten de provincie kon wonen. Zij vond het ondenkbaar dat iemand die zo ver buiten de gemeente woont, beslist over lokale initiatieven die een goede aanvulling kunnen vormen op het sociale domein. Zij sprak haar vrees uit dat bezuinigingen op termijn als een boemerang terug kunnen komen. Op vragen van Elly de Vries (D66) gaf zij overigens aan geen opmerkingen te hebben over het functioneren van de wethouder.

Ook BBR is principieel tegen dit soort ontheffingen, verklaarde fractievoorzitter Remco Tijssen, omdat de fractie het van groot belang vindt dat wethouders uit de eigen gemeente komen. Behalve de PvdA en BBR konden de overige fracties zich wel vinden in het voorstel dat derhalve met grote meerderheid werd aangenomen.

Hamerstukken en benoemingen
Zonder verdere discussie stelde de raad de wijzigingen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) vast, evenals de herziening ‘Verordening lijkbezorgingsrechten en tarieven mei 2021’. Ook de grondexploitatie De Wijde Wiericke, het uitbreidingsplan in Nieuwerbrug voor onder andere de nieuwe basisschool en sportzaal, kon op steun van de raad rekenen, evenals het Beleidskader Inburgering.

Klik hier voor het verslag over de bespreking van de huisvestingsproblematiek arbeidsmigranten.

Tekst: Bert Verver

VVD dient initiatiefvoorstel in voor financieel reddingsplan.

Ter voorbereiding van de gedachtevorming over de begroting 2022 lanceerde de VVD een initiatiefvoorstel. Hierin wordt opgeroepen een onderzoek in te stellen naar de haalbaarheid van een financieel reddingsplan voor de gemeente. In het plan zijn enkele suggesties opgenomen die het op termijn mogelijk moeten maken om de hoge schuldenpositie van de gemeente terug te dringen en daarnaast een sluitende begroting te realiseren.

Het stuk benoemt een drietal financiële mogelijkheden, door de VVD ‘motoren’ genoemd:

  • Het door middel van een coöperatie de ambities van de Regionale Energie Strategie realiseren en daaruit een inkomstenbron genereren
  • Het omzetten naar woonbestemmingen van zomer- en recreatiewoningen, omdat die omzetting een waardevermeerdering van naar schatting 20 tot 30 miljoen euro oplevert
  • De gemeente ontwikkelen tot testgebied voor kunstmatige intelligentie (AI, zelflerende software). Dit stimuleert ondernemers en levert werkgelegenheid op. Bovendien zijn voor dit aandachtsveld subsidiemogelijkheden aanwezig

De VVD heeft het zich met deze voorstellen niet gemakkelijk gemaakt, want in een uitgebreide toelichting wordt ingegaan op de voors en tegens van de voorstellen, zowel inhoudelijk als financieel (voor het volledig document verwijzen wij u naar de agendastukken van de raad in het RIS). Bovendien zijn de voorstellen bepaald niet op een achternamiddag te realiseren.

Uit een toelichting van fractievoorzitter Willem Zuyderduyn bleek dat de VVD het initiatiefvoorstel op dit moment graag ter bespreking aanbiedt met het verzoek aan het college om de haalbaarheid te onderzoeken. Pas als daar duidelijkheid over is, wil hij tot een inhoudelijke behandeling overgaan. Hij sprak daarbij de hoop uit dat het stuk de andere fracties prikkelt om ook met voorstellen te komen, zodat er bij de begrotingsbehandeling volwaardige alternatieven voor bezuinigingen op tafel kunnen worden gelegd.

Wethouder Dirk-Jan Knol sprak zijn waardering uit over de creatieve ideeën van de VVD en wilde wel meewerken aan het nader bekijken van de mogelijkheden. Hij gaf echter wel aan dat dat niet al te snel zou kunnen, omdat er ook ambtelijke capaciteit beschikbaar moet zijn.

Het was even de vraag hoe het stuk in de gemeenteraad moest worden behandeld, ook omdat het niet in het tijdschema van de avond paste. Uitstel naar een eventuele vervolgvergadering op de 26e april vond de raad geen goed idee. Willem Zuyderduyn moest het, niet geheel naar zijn zin, daarom doen met de toezegging van de burgemeester dat het zo spoedig mogelijk op een commissieagenda wordt gezet.

Advertentie

Categorieën