Afbeelding
Foto: Bert Verver

Gemeenteraad dringt aan op spoed: voor eind 2021 nieuwe burgemeester

Politiek

BODEGRAVEN-REEUWIJK - De gemeenteraad van Bodegraven-Reeuwijk wil nog voor eind dit jaar een nieuwe burgemeester voordragen als opvolger van Christiaan van der Kamp. Aanstaande donderdag vindt hierover overleg plaats tussen de fractievoorzitters en de commissaris van de Koning, Jaap Smit. Smit draagt de nieuwe burgemeester voor, nadat de gemeenteraad een voorkeur heeft uitgesproken.

Zo snel mogelijk
De huidige burgemeester, Christiaan van der Kamp, heeft per 1 september een nieuwe functie aanvaard als directeur bij de Omgevingsdienst Haaglanden. In andere gemeenten waar een soortgelijke situatie is ontstaan, is de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester doorgeschoven tot na de verkiezingen in maart 2022. De nieuwe gemeenteraad kan dan de profielschets opstellen en een keuze maken uit de kandidaten. Een door de commissaris van de Koning aangestelde waarnemer neemt intussen de honneurs waar.

De fractievoorzitters in de huidige gemeenteraad geven er echter de voorkeur aan zo snel mogelijk een nieuwe man of vrouw aan te stellen. Met ondersteuning van het in dit soort zaken gespecialiseerde bureau Bestman moet voor 1 september de profielschets worden vastgelegd. Daarbij wordt ook de mening van de bevolking geïnventariseerd en meegenomen. Als de gemeenteraad de profielschets heeft goedgekeurd, kan de sollicitatieprocedure van start. Als alles meezit, zou de nieuwe man of vrouw dan al in december kunnen worden geïnstalleerd.

Uit eigen kring
Naar verluidt in politieke kringen willen de fractievoorzitters er donderdag in gesprek met commissaris van de Koning Smit op aandringen dat tot december een tijdelijke burgemeester wordt benoemd uit eigen kring, bij voorkeur een van de wethouders. Overigens kunnen alle vijf wethouders optreden als loco-burgemeester, maar een waarnemend burgemeester wordt door de commissaris aangesteld.

Tekst: Henri Stolwijk

Advertentie

Categorieën