Afbeelding

Commissaris Jaap Smit wil waarnemend burgemeester

Politiek

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Nog deze maand wordt de naam van een waarnemend burgemeester bekend voor Bodegraven-Reeuwijk. Pas na de verkiezingen in maart 2022 start de procedure voor een kroonbenoemde burgemeester. De huidige burgemeester, Christiaan van der Kamp, vertrekt per 1 september naar een nieuwe functie. Het ligt in de rede dat de waarnemer dan ook in functie treedt.

Terzijde geschoven
Commissaris van de Koning Jaap Smit schuift daarbij het verzoek van de gemeenteraad opzij om de procedure meteen op te starten. In een overleg met de fractievoorzitters afgelopen donderdag werd het voorstel op tafel gelegd om een van de wethouders te benoemen als waarnemer. De gemeenteraad wilde het profiel opstellen voor 1 september en de sollicitatieprocedure zo snel mogelijk afronden. Dan zou de nieuwe burgemeester medio december kunnen aantreden.

Nieuwe gemeenteraad
Commissaris Smit kiest er voor om de nieuwe gemeenteraad het profiel te laten opstellen. De verkiezingen zijn op 16 maart 2022. Het lijkt daarmee onwaarschijnlijk dat voor de zomer van 2022 een benoeming volgt. Een waarnemer zal tot dat moment de honneurs waarnemen. Sollicitaties dienen tzt te worden ingediend bij de commissaris der Koning, die vervolgens in vertrouwelijkheid een selectie voorlegt aan de gemeenteraad. Die kiest een kandidaat, die aansluitend op voordracht van de commissaris wordt aangesteld door Koning Willem-Alexander.

Tekst: Henri Stolwijk

Advertentie

Categorieën