Gemeenteraad wil meer grip op verkeersoplossingen Brugweg

Politiek

Om de verkeersproblemen op de Brugweg te verlichten is er een overleg tussen beide betrokken gemeenten ingesteld, dat vooral via inwonersgroepen en het ingenieursbureau Royal Haskoning DHV loopt. Volgens SGP-raadslid Gerrit Weerheim dreigt de gemeenteraad daardoor onvoldoende betrokken te worden. Hij is bang dat daarmee haalbare en betaalbare oplossingen uit het oog worden verloren.

REEUWIJK-DORP

Al jaren is de ontsluiting van Reeuwijk-Dorp via de Waddinxveense Brugweg een punt van discussie. De verkeersafwikkeling van met name het zware verkeer op die weg veroorzaakt een hoop problemen. Het adviesbureau Royal Haskoning DHV heeft veel informatie opgehaald in de gesprekken met bewoners en de resultaten van het verkeersonderzoek. Volgens een bewonerscomité verwacht het adviesbureau de huidige situatie daarmee begin juni goed in beeld te hebben. Het resultaat wordt met de bewoners besproken en zal als basis dienen voor het opstellen en beoordelen van verschillende maatregelen. 

Weerheim stelde de gang van zaken vorige week aan de orde in de raadsvergadering. Hij vindt de wijze waarop de inbreng van bewoners en ondernemers wordt verzameld heel apart. Hij verbaasde zich erover dat suggesties niet rechtstreeks bij het adviesbureau of de gemeente ingediend kunnen worden, maar alleen via het betrokken dorpsteam, buurtcomité of bewonerscomité. Daarbij vroeg hij zich af of de gemeente de regie niet meer bij zichzelf zou moeten houden. Hij vroeg aan het college of de gemeenteraad tussentijds kan worden bijgepraat, zodat de raad straks niet plotseling een stempel zet op voor de raadsleden onbekende plannen.

Mee eens

Aftredend wethouder Gerrit van Eijk toonde in zijn beantwoording begrip voor de vragen van Weerheim. Hij concludeerde dat er sprake was van een onduidelijk proces. Volgens hem was het overlegcircuit bewust klein gehouden door de coördinatie binnen een projectteam te leggen. Het gevolg daarvan is dat de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk en Waddinxveen in deze fase wat uit beeld zijn verdwenen. 

De wethouder was het met Weerheim eens dat de communicatie via de gemeente naar de gemeenteraden moet lopen. Hij sprak de hoop uit dat de informatie over de oplossingsvarianten, de kosten en de realisatietermijnen in juli besproken kunnen worden. Daarbij kunnen dan ook de consequenties voor het landschap en de omwonenden worden meegenomen. Voorts zegde Van Eijk toe dat het onderwerp in een Raadsinformatiebrief (RIB) zal worden samengevat.

door Bert Verver

Advertentie

Categorieën