De gasten van horecagelegenheden PuHa, Oase en Oud Boreft zorgen nog steeds regelmatig voor nachtelijke overlast. Wat is de beste aanpak? Beeld: Pixabay
De gasten van horecagelegenheden PuHa, Oase en Oud Boreft zorgen nog steeds regelmatig voor nachtelijke overlast. Wat is de beste aanpak? Beeld: Pixabay

Veel discussie in raad over horecabepalingen in APV

Politiek Politiek

BODEGRAVEN-REEUWIJK - De jaarlijks terugkerende aanpassing van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) geschiedt meestal geruisloos, maar dit jaar verliep dat anders. Er was namelijk weinig overeenstemming over de sluitingstijden van de horeca. Na een lange beraadslaging waren er nog zoveel onduidelijkheden dat een definitief besluit erover zeker voor enkele maanden werd uitgesteld.

door Bert Verver

In eerste instantie boog de raad zich over een aanpassing van de APV die ervoor zorgt dat slijterijen onder de nodige voorwaarden ‘proeverijen’ mogen organiseren. Door middel van een amendement probeerde de fractie van de PvdA die verruiming tegen te houden. In een toelichting stelde Monique Jonker dat in het kader van het alcohol-preventiebeleid eerst beleidskaders moesten

worden vastgesteld alvorens de openstelling toe te laten. Het amendement kreeg echter alleen steun van de fractie van de SGP. Proeverijen zullen dus mogelijk worden,

Het door de PvdA ingediende amendement om het voorgestelde verbod op bedelarij niet op te nemen kreeg meer steun. Deze werd met een ruime meerderheid aangenomen.

Horecaconvenant

Tot 1 april had de gemeente een convenant met de horecagelegenheden PuHa, Oase en Oud Boreft. In dat convenant waren afspraken gemaakt over onder andere de openingstijden en het voorkomen van overlast. Ondanks de afspraken en de inzet van de ondernemers blijft er op sommige plaatsen overlast bestaan, meestal veroorzaakt door bezoekers die na sluitingstijd rond de etablissementen blijven hangen.

Via een motie riep de fractie van LLBR het college op opnieuw een convenant af te sluiten met nieuwe afspraken over de sluitingstijden en aanpak van de overlast. De VVD koos voor een andere invalshoek. Woordvoerder Kees Willem van Os was van mening dat het convenant onvoldoende had bijgedragen aan het voorkomen van overlast. Hij gaf aan dat in omliggende gemeenten de horeca om 4.00 uur sluit en stelde voor dat tijdstip op zaterdag en zondag ook in Bodegraven-Reeuwijk aan te houden in plaats van de huidige 3.00 uur. Verder zou er na 1.00 uur niemand meer toegelaten mogen worden en zou er in het laatste half uur niet meer geschonken mogen worden. 

Hoewel er ook al in de commissie Bestuur & Financiën een discussie had plaatsgevonden, bleef de raad verdeeld over de beste oplossing. Voor Nico de Heij (CDA) dreigde het allemaal te snel te gaan. Hij deed een ordevoorstel om de komende maanden nog eens goed met alle betrokken partijen in overleg te gaan om de beste oplossing te vinden. Na een korte schorsing konden ook de overige fracties zich in dat voorstel vinden. De APV werd vervolgens unaniem vastgesteld, waardoor de daarin opgenomen regels voor de horeca van kracht blijven: doordeweeks gesloten tussen 1.00 en 6.00 uur en in het weekend tussen 3.00 en 6.00 uur.

Aanpassing Raadhuisweg-Zoutmansweg

Zo’n zes maanden geleden werd de reconstructie van de Raadhuisweg-Zoutmansweg in Reeuwijk-Brug voltooid. Volgens wethouder Robin Kersbergen is er in het algemeen positief gereageerd op de dorpse uitstraling en is uit metingen gebleken dat de snelheden zijn gedaald. 

Er zijn wel wat problemen voor de busdienst van Arriva. Er wordt onderzocht of de problemen met enkele kleine fysieke aanpassingen kunnen worden opgelost. De wethouder sprak de hoop uit daarover nog voor het zomerreces duidelijkheid over te geven.

Dieter Möckelmann (CDA) vroeg daarop ook aandacht voor de versmallingen, uitgevallen verkeerslichten en de beugels op het Pad van Alles.

Geluidsoverlast

Ruim 1700 inwoners van Gouda en Bodegraven-Reeuwijk hebben een petitie ondertekend met het verzoekt geluidsoverlast door het verkeer op de A12 aan te pakken. In een motie riep de fractie van de PvdA het college op om samen met Gouda en de provincie Zuid-Holland bij Rijkswaterstaat aan te dringen op een oplossing voor dat probleem. 

Wethouder Robin Kersbergen beloofde op korte termijn met de gemeente Gouda te praten over de problematiek. De motie kreeg echter slechts zes stemmen voor en haalde het dus niet.

Hamerstukken

Zonder verdere discussie verklaarde de raad zich akkoord met de, vrij ingrijpende, wijzigingen in de huisvestingsverordening en met de beschikbaarstelling van een bedrag van 230.000 euro voor een interne uitbreiding van onderwijsruimte in de MFA Oude Tol.

Advertentie

Categorieën