Gemeenteraad stemt in met woonvisie 2021-2024 en extra lokalen voor Willibrordschool.

Politiek

BODEGRAVEN-REEUWIJK - De gemeenteraad van Bodegraven-Reeuwijk heeft in haar vergadering van woensdag 18 november ingestemd met de woonvisie 2021-2024 en de uitbreiding van de Willibrordschool met twee noodlokalen. Helemaal zonder discussie verliep de besluitvorming niet, mede omdat er bij de woonvisie een motie was ingediend over scheefwonen en scheefhuur en een amendement over standplaatsen voor woonwagens.

Nadat eerst de hamerstukken waren vastgesteld - met daarbij het voorstel om een reductie toe te passen op het tarief persoonsgebonden budget bij hulp in het huishouden (besparing 5.000 euro) - boog de raad zich over het raadsvoorstel om een krediet van 214.740 euro beschikbaar te stellen voor de bouw van twee noodlokalen voor de Willibrordschool in Bodegraven. De twee noodlokalen zijn nodig omdat de school een sterke groei doormaakt en in de eerste maand van 2021 maar liefst 53 nieuwe leerlingen mag verwelkomen. Ze worden gebouwd op pontons boven de vijver aan de Vrije Nesse.

Kritiek
Hoewel alle fracties van mening waren dat de voorziening onontkoombaar was, kreeg wethouder Jan Leendert van den Heuvel toch nogal wat kritiek te verwerken. De raad voelde zich namelijk onvoldoende meegenomen in de problematiek. De problematiek was al in februari door de school voorzien, maar werd nu pas, zonder tussenkomst van de commissie, in de raad gebracht. Volgens wethouder Van den Heuvel kon het niet eerder, omdat pas kort voor de raad de oplossing kon worden geconcretiseerd. Hij verklaarde daarbij ook dat de zoektocht naar lokalen bij andere scholen geen oplossingen hadden opgeleverd.

Vrije schoolkeus
Remco Tijssen (BBR) verweet de wethouder ook de regie uit handen te hebben gegeven toen lokalen in het Vogelnest en de Speel- en Werkhoeve werden verhuurd voor kinderopvang. Marijke Kasius (CDA) was van mening dat het onderwerp om een vervolgdebat vroeg, omdat het Integraal Huisvestingsplan (IHP) kennelijk onvoldoende inzicht bood in de ontwikkelingen, terwijl dat pas twee jaar geleden voor de scholen is vastgesteld. Kees Willem van Os (Fractie van Os) vroeg zich af waarom de school kinderen aannam als er geen plaats meer was. Ten aanzien van dat laatste punt wees de wethouder op de vrije schoolkeus die de ouders kunnen maken. Hij zegde verder toe het IHP tussentijds te herzien en daarbij rekening te houden met de groei van de bevolking. Bij stemming bleek dat 22 raadsleden de bouw van de noodlokalen wilden ondersteunen, vanuit de fractie van BBR werd 1 tegenstem uitgebracht.

Alternatieve bezuinigingen
Een van de posten binnen het sociaal domein waarop bezuinigd moet worden, is het budget van Ferm Werk, de uitvoerder van de participatiewet. De provincie vond die bezuiniging, die in totaal 7,5 ton zou bedragen, te onzeker. Om de begroting sluitend te krijgen moest er voor een bedrag van 348.000 euro alternatieven worden gezocht, die worden teruggedraaid als de volledige bezuiniging bij Ferm Werk wel lukt. Vlak voor de raadsvergadering werd echter bekend dat het dagelijks bestuur van Ferm Werk akkoord was met de volledige bezuiniging en het bezuinigingsvoorstel aan het algemeen bestuur zou aanbieden.

Het college heeft desalniettemin een voorstel gedaan voor alternatieve bezuinigingen op een groot aantal posten. Zo zou het muziekonderwijs 50.000 euro moeten inleveren en zou het personeelsbudget met 63.000 euro worden gekort. Hoewel het voorstel door het besluit van Ferm Werk op een papieren exercitie lijkt uit te draaien, namen de fracties de alternatieve bezuinigingsvoorstellen wel serieus. Zo vroeg Reinoud Doeschot (GroenLinks) waarom er niet gekeken was naar het binnenhalen van extra inkomsten en sprak Monique Jonker (PvdA) zelfs over ‘paniekvoetbal’, dat opgelost had kunnen worden met het loslaten van een deel van de financiële norm (aflossen leningen). Dat laatste was volgens wethouder Dirk-Jan Knol niet mogelijk, omdat de provincie daar geen genoegen mee zou nemen. Remco Tijssen (BBR) vond dat de raad voor het blok werd gezet en constateerde dat hij voorstellen terugzag die eerder waren afgewezen. Ook D66 had bij monde van Elly de Vries grote moeite met het voorstel, dat zij zag als een carte blanche voor het college. Ook het gemis aan prioriteitstelling vond zij onjuist.

Wethouder Dirk-Jan Knol ontkende dat er sprake was van paniekvoetbal. Hij zei dat het voorstel kansen bood voor een oplossing als er bij Ferm Werk een kink in de kabel zou komen. Hij beloofde dan bij de raad terug te komen om de alternatieven te bespreken, maar herhaalde ook de toezegging die hij al in de commissie had gedaan: om het voorstel terug te nemen als Ferm Werk de verwachte bezuiniging zou vaststellen.

Uiteindelijk bleek bij stemming dat de overgrote meerderheid zich achter het college schaarde. Met 21 stemmen voor en alleen de stemmen van PvdA en D66 tegen werd het voorstel aangenomen.

Woonvisie en scheefwonen
De woonvisie 2021-2024 was al uitgebreid aan de orde geweest in de laatste vergadering van de commissie Ruimte. Dit belangrijke stuk, dat de contouren schetst voor de aanpak van de woningbouw in de komende jaren, kreeg ook in deze vergadering aandacht van alle fracties. De rode draad in de discussie werd bepaald door een motie van D66, Burgerbelangen, Fractie van Os en GroenLinks, waarin het college werd opgeroepen met alle partijen op de huurmarkt in gesprek te gaan over een gezamenlijke aanpak van scheefwonen en scheefhuur.

In een reactie op de motie gaf wethouder Dirk-Jan Knol aan de oproep te begrijpen, maar dat de problematiek van het scheefwonen en scheefhuren door verschillende maatregelen al was aangepakt en teruggebracht was van 40 procent in 2014 tot 20 procent op dit moment. Hij onderkende het belang van divers bouwen om de doorstroming te bevorderen en daarmee ook ruimte te bieden aan urgente gevallen. De druk op de markt zag hij echter niet als oplosbaar op korte termijn. Ondanks de terugloop van het aantal scheefwoners, hechtte de raad aan verdere actie op dat gebied en werd de motie met 21 stemmen voor en 2 tegen aangenomen.

Woonwagenstandplaatsen
Burgerbelangen, Groen Links en D66 een amendement in om de tekst rond woonwagenstandplaatsen aan te scherpen. De fracties wilden binnen drie jaar vijftien plaatsen realiseren in plaats van de geformuleerde doelstelling van tien tot vijftien standplaatsen in vijf jaar.

De wethouder benadrukte dat hij hard aan de slag wil met een oplossing voor het aantal standplaatsen voor woonwagens. Hij wees de suggestie van BBR dat het ‘wel eens op de lange baan kon worden geschoven’ wat geïrriteerd van de hand. Knol schetste de problematiek die de zoektocht naar standplaatsen kan opleveren en kon daarom ook niet beloven dat de voorgenomen uitbreiding binnen enkele jaren in zijn geheel zou kunnen plaatsvinden. Het verhaal van de wethouder kwam op de meerderheid van de raad plausibel over en het amendement werd dan ook met 8 stemmen voor en 15 tegen naar de prullenmand verwezen.

Unaniem aangenomen
Verder werd er tijdens de discussie over de woonvisie opnieuw aandacht gevraagd voor onderwerpen als de relatie van de woonvisie met de nog op te stellen dorpsvisies, de jongerenhuisvesting en een divers bouwbeleid voor verschillende doelgroepen. Dit leverde echter geen nieuwe inzichten op.

Ondanks alle opmerkingen bleek bij stemming overigens dat de raad het eens was in haar oordeel over de woonvisie waardoor die unaniem werd aangenomen. Aan het slot van de vergadering overhandigde burgemeester Christiaan van der Kamp nog een pakket van meer dan tweeduizend kaarten aan de raad met de oproep dat ‘Ons Evertshuis moet blijven’, een mooi resultaat van de publieksactie voor het behoud van het cultuurhuis.

Werklint van de baan
Ook goed nieuws was er op de valreep voor de inwoners van Nieuwerbrug. Wethouder Inge Nieuwenhuizen wist te melden dat het college van buurgemeente Woerden had besloten het zogenaamde ‘werklint’ (uitbreiding bedrijventerrein richting Nieuwerbrug) van de lijst van mogelijkheden te halen. Datzelfde besluit werd ook genomen voor de mogelijke uitbreiding van de parallelweg-west langs de A12. Het laatste woord over de keuzes is echter aan de Woerdense raad.

Tekst: Bert Verver

Advertentie

Categorieën