Logo kobr.nl
Foto:

'Het geheim van de strandjutter'

  Sport

Reeuwijk - Afgelopen vrijdag, 20 september, reisden Scouting Reeuwijk af richting het zonovergoten Zeewolde. Op het bosrijke kampeerterrein 'De Banken' verwelkomde de staf van het Gezinskamp, de families die zich hadden opgegeven voor dit jaarlijkse oergezellige gezinsweekend van Scouting Reeuwijk. Bij aankomst stonden de tenten klaar voor de families, of er werd een eigen tent, caravan of camper meegenomen.

Aan het eind van de middag druppelden de eerste families binnen waar ze werden opgewacht door een aantal jutters. De kinderen mochten een snoepje 'Jutten' in de waterbak. De ouders mochten een taak uitzoeken op de corveelijst, want vele handen maken tenslotte licht werk. Door de staf werd er bij alle gezinnen iets 'gejut' uit de auto of caravan, ging in de jutterkist en daarmee begon ook het eerst spelelement. Want later in het weekend kon je de code van de jutterskist bemachtigen en kon je spullen uit deze kist jutten.

Tegen koffietijd waren alle families op het kampeerterrein, werd er gezamenlijk geopend bij de grote witte tent en was er koffie en thee met een heerlijke 'zonnige' traktatie. Om negen uur, in het donker, werd het tijd voor het avondspel in het bos waar een kleurencombinatie in de juiste volgorde moest worden gezocht aan de hand van glow in the dark sticks. In een afgebakend stuk bos op zoek naar lichtgevende kleurtjes kan lastig zijn, maar al snel kwam het winnaarsgevoel bij sommigen naar boven en werd het een heuse race om als snelste de kleurencombinatie op de goede volgorde te krijgen. Na het avondspel werd het kinderbedtijd. Bij terugkomst op het kampeerterrein brandde het kampvuur al heerlijk, aangestoken door de vuurmeesters. De kinderen slapen en de ouders bij een heerlijk kampvuur bijpraten met een drankje onder een heldere sterrenhemel. Het kon haast niet anders dan dat dit tot in de kleine uurtjes werd volgehouden.

Jutterkist

Zaterdagochtend na het ontbijt is het knutselen voor het hele gezin. Uiteraard in het thema van het strandjutten, werden er vele mooie vliegers gemaakt, windorgels van schelpen, gehaakte visnetten en zeegezichten geschilderd en de winnaars hadden een heus 3D zeegezicht geknutseld. Al met al weer fraaie creaties! Het jut spel met de jutterskist werd een middag vullend programma waar, door het vinden van verschillende codes in spelelementen, uiteindelijk de jutterskist opengemaakt kon worden. Een middag met veel denkwerk, soms moeilijke, maar veelal hele leuke spelletjes en uiteraard een heerlijke warme zon erbij. De dag vloog om en al gauw werd het etenstijd.

Echt even 'thuiskomen'

Al jaren zorgt een kookploeg de avondmaaltijd die weer super was bereid. Op de meegenomen picknickkleedjes begonnen de families met een stuk stokbrood en lekkere kruidenboter. Een sfeervol tafereel waarbij de kookploeg ondertussen het buffet klaarmaakte. Tegen het schermer aan was er voor de allerkleinste een heuse kinderspeurtocht. Met Glow in the dark bandjes en kleine windmolentjes moest de strandjutter worden opgespoord. Onderweg wat spannende elementjes, maar oplucht dat de jutter gevonden was keerde de kinderen terug naar het kampterrein waar ze met een warm en aanmoedigend applaus werden ontvangen door de papa's en mama's. Bij het kampvuur limonade en marshmallows en daarna lekker naar bed. De zaterdagavond en nacht is de dropping voor de ouders die opzoek moesten naar kleine bad eendjes waar ze linksaf sloegen en bij een klein verfrolletje rechtsaf gingen. Deze elementjes hingen op een kruising in de bomen. Opletten dus. Na vele nachtelijke uren en veel nachtelijke kilometers terug keren op het terrein waar, het kampvuur brand en kipsaté met brood en pindasaus als aangename versnapering klaarstaat, is dan echt even 'thuiskomen'.

De zondagochtend wordt traditiegetrouw begonnen met een brunch waarbij alle gezinnen iets meenemen zodat er een mooie gezamenlijke tafel ontstaat met eten en drinken. Aansluitend een spelmiddag met diverse familiespellen, een groot jenga, mikado, watersponzen race, beachvolleybal, kasteel bouwen en ballontrap. Ondertussen worden de tenten weer ingepakt en is het kampeerterrein aan het eind van de middag weer leeg en is het tijd om naar huis te reizen.

Als kampherinnering voor elke gezin een gevulde schepnet. Er moet weer een jaar gewacht worden voor een volgend kamp, maar de eerst inschrijvingen zijn er al weer. En als het weer net zo zal zijn als afgelopen weekend wordt het vast en zeker weer een succesvol en fantastisch weekend.

Meer berichten