Logo kobr.nl
Foto:
Sport verbindt

Acrobatiek in de lucht

  Sport

REEUWIJK - Er zijn veel verschillende namen voor de acrobatensport, waar veel spierkracht bij komt kijken. Niet alleen van benen en armen, want al je spieren moeten meewerken als je hangt aan meterslange doeken die aan het plafond bevestigd zijn. De 15-jarige Bibi van Meurs beoefend deze krachtsport al drie jaar in Reeuwijk-Dorp bij Madeline.

Bibi: “Tijdens een eindvoorstelling kwam ik bij mijn nichtje Romy kijken. Dat maakte mij zo enthousiast dat ik het ook ben gaan proberen. Er zijn altijd twee van die lange doeken waarin je de verschillende bewegingen (ofwel oefeningen) uitvoert.” De vleermuis, de duif en de vlag zijn namen van een paar van die oefeningen, die Bibi zonder enige moeite even demonstreert.

Als ze de spagaat voor de foto laat zien, dan komt er wat meer bij kijken. Eerst draait ze elke doek om een voet in een soort knoop. Vervolgens laat ze zich in een spagaat zakken en zwaait de uiteinden van de doeken zwierig om zich heen. Een prachtig plaatje! “Niet de moeilijkste oefening,” legt eigenaresse Madeline van Geenen uit. "Maar deze zorgt wel altijd voor groot applaus. De spagaat, je kan het of je leert het nooit.”

Bibi legt uit hoe een les er bij luchtacrobatiek uitziet. “Elke les beginnen we met opwarmen door middel van de ‘makkelijke oefeningen’. Dan kletsen we wat met elkaar en gaan we de oefeningen die we nog niet goed onder de knie hebben perfectioneren. We laten elkaar de nieuwe oefeningen zien die we op internet hebben gevonden en die proberen we uit.”

Uiteindelijk worden al die oefeningen achter elkaar gezet op muziek en zo komen de leerlingen samen met Madeline tot een weergaloze eindvoorstelling, die waarschijnlijk ook dit jaar weer bij het Evertshuis in Bodegraven opgevoerd wordt. Madeline: “Langzamerhand komen er steeds meer verenigingen die deze sport beoefenen en daarmee kunnen er meer wedstrijden worden georganiseerd. Onze leden, in de leeftijd van 5 tot 33 jaar, komen uit Reeuwijk en omgeving."

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Meer berichten