Indy Schouten nam het op tegen meisjes uit heel Europa.
Indy Schouten nam het op tegen meisjes uit heel Europa. (Foto: )

Zeven jeugdleden Reeuwijkse damclub namen deel aan EK

  Sport

REEUWIJK - Als sinds jaar en dag worden op de eerste acht dagen van augustus het Europees Kampioenschappen Dammen voor de Jeugd gespeeld. Twee keer wist een Reeuwijkse jeugddammer zich voor dit EK te plaatsen. Door de coronapandemie liep het dit jaar allemaal anders. Lang leek het erop dat het EK dit jaar gewoon gecanceld zou worden. De toernooiorganisatie kreeg het echter voor elkaar om een kampioenschap in aangepaste vorm te organiseren en wel online. Omdat je online, in tegenstelling tot een kampioenschap in een fysieke ruimte, vrijwel geen beperkingen kent in het aantal deelnemers werd besloten het EK open te stellen voor wie maar wil. Dit was in Reeuwijk niet aan dovemansoren gericht.

Maar liefst zeven leden van de Reeuwijkse club gaven zich voor het kampioenschap op. Want, dammen tegen de allerbesten, wie wil dat niet? Ook in Rusland werd het open karakter van het EK gretig omarmd. Tientallen Russische deelnemers stonden op de diverse deelnemerslijsten. Geduchte tegenstand dus voor de enthousiaste kinderen uit onze gemeente.

De 47e plaats voor Laurent Glas, in een deelnemersveld van meer dan honderd dammers in te leeftijd tot 13 jaar was de hoogst genoteerde uitslag voor een Reeuwijkse dammer. Een aantal Reeuwijkse jeugddammers eindigden, geheel volgens verwachting, onderin. Geen leuke uitslagen dus, maar leuk om mee te doen was het zeker wel! Vanaf je eigen huis de strijd aangaan met jeugddammers van jouw leeftijd uit Italië, Rusland, Estland, Letland is gewoon hartstikke gaaf.

Indy Schouten deed voor het eerst mee aan een online damtoernooi. Ze had eerder tijdens de coronaweken een aantal keer online damtraining gekregen en een keer een wedstrijd geoefend. Afgelopen week was het echte toernooi. Indy was wel een beetje zenuwachtig toen ze zag dat in haar leeftijdscategorie maar twee Nederlandse meisjes aan het Rapid en drie aan het Blitz toernooi meededen.

De wedstrijden waren pittig, de andere meisjes konden goed dammen. Indy deed haar best om er wat van te maken en om haar geleerde zetjes uit te proberen. Helaas werden de zetjes doordacht opgemerkt en verloor Indy de meeste potjes op het eind van het spel. Indy haar motivatie zakte daardoor wel in, maar na de pauze probeerde ze zich weer te herpakken. Toch wist Indy respectievelijk 7 en 6 punten uit negen partijen te halen tijdens de toernooien.

Indy: "Ik vond het leuk om aan mee te doen. Het was wel heel moeilijk, dat vond ik jammer. Je kon nu niet zien tegen wie je speelde, dat is wel leuker in het echt. De andere meisjes speelden heel goed. Ik heb geprobeerd op zetjes te spelen die ik had geleerd. Ik vond het een leuke ervaring, ik heb ook nieuwe dingen geleerd. Ik wil graag beter worden en volgende keer hoger eindigen."

Meer berichten