Nieuws uit de dorpsteams

Algemeen Nieuws uit dorp en wijk

Dorpsteam Reeuwijk-Brug

-De vakantie is alweer voorbij. De vergaderingen beginnen op gang te komen en dat is even wennen na een zonnige zomer. We hebben onze eerste dorpsteamvergadering alweer gehad en de bekende onderwerpen zijn de revue weer gepasseerd. We willen contact leggen met alle bewoners van Reeuwijk-Brug en dat is niet eenvoudig. Wie zit er nu op ons te wachten?

U kunt ons daarbij helpen! Weet u nog dat we met een Toekomstvisie bezig zijn geweest? Wij hebben daar nog steeds contact over met de gemeente. En u kunt ons nog steeds aanspreken en zeggen dat er iets op een bepaald terrein opgepakt moet worden. Denk aan het leren kennen van je buurt en je buren of aan het vergroenen van je buurt in de strijd tegen de verstening en opwarming van de wijk. Vertel ons de plekken waar u graag meer groen ziet. Geef ons plekken die nu naar uw mening niet goed onderhouden worden. Natuurlijk kijken wij ook om ons heen, maar hoe meer ogen, hoe meer gezien wordt!

-Als de dagen afkoelen en korter worden, komt het plantseizoen eraan! Misschien heeft u tijdens uw vakantie wel inspiratie opgedaan? Weet ons te vinden om te helpen uw woonomgeving op te knappen. We hebben kennisgemaakt met onze nieuwe wijkwethouder Robin Kersbergen en we zijn vol goede moed om samen veel te doen in de komende jaren.

Helpt u ons? Neem contact op via de website dorpenwijk.nl en klik op ‘Reeuwijk-Brug’. Graag tot ziens!

Dorpsteam Reeuwijk-Dorp, Tempel en buitengebied

-De vakantie is weer voorbij, we genieten nog na van het laatste restje zomer en zijn weer vol goede moed aan de slag gegaan. Als Dorpsteam merken we echter dat we wat minder goed functioneren zonder voorzitter. We doen het noodgedwongen al veel te lang zonder en missen de leidinggevende figuur die knopen doorhakt en alle neuzen dezelfde kant op weet te krijgen. En ja, als je zoiets op je neemt, kost het tijd en het kan weleens frustrerend zijn. Maar het is ook heel leuk om met anderen bezig te zijn en te proberen je leefgebied en dat van andere inwoners te verbeteren. Denk je dat het voorzitterschap mogelijk iets voor jou is, kom dan eens vrijblijvend een vergadering bijwonen! Mail naar info@dorpsteamreeuwijkdorp.nl.

-Donderdagavond 6 oktober organiseren we weer de jaarlijkse openbare vergadering. We zijn een mooi programma aan het samenstellen met onderwerpen waarvan we vanuit de Dorpsvisie weten dat veel inwoners ze interessant vinden. Zet de datum vast in je agenda en houd ook onze website in de gaten! Meer informatie volgt.

-Vanaf eind augustus wordt er in de hele gemeente gewerkt aan de herverdeling van ondergrondse afvalcontainers. Halverwege juli kregen we van de gemeente het verzoek om hiervoor input te leveren. Als Dorpsteam kunnen en willen wij niet aangeven waar containers moeten komen of verdwijnen. We hebben bij de informatie die we van de gemeente hebben gekregen wel enkele opmerkingen en kritische kanttekeningen geplaatst, onder andere over de maximale afstand tot een afvalcontainer die, met name voor ouderen, niet te groot moet worden. Onze hele reactie is te lezen op onze website.

-Eind augustus heeft het Dorpsteam contact gehad met de gemeente over de voortgang van de aanpassingen van de oversteekplaats op de Dorpsweg. Naar aanleiding van het eerdere overleg, waarbij we suggesties hebben gedaan voor verbeteringen, heeft de gemeente wijzigingen voorgesteld en informatie gegeven over zaken die zijn uitgezocht. Wij bespreken dit in onze komende vergadering en geven dan terugkoppeling aan de gemeente.

Dorpsteam Plassengebied

-Graag nemen wij de gelegenheid u bij te praten. Diverse acties werden afgelopen voorjaar en zomer ondernomen door bewoners van de Platteweg en de Korssendijk en die werden doorgespeeld naar de gemeente. Door de nieuwe samenstelling van de raad, de zomervakanties en vooral de complexiteit van de vraagstukken is er nog geen uitsluitsel. Vraagstukken over de snelheid, vergunninghouders en handhaving moeten echt van meerdere zijden en door meerdere betrokken partijen bestudeerd worden.

Deze maand is het bureau Royal HaskoningDHV voor mobiliteit en verkeersveiligheid aangetrokken door de gemeente om in gesprek te gaan met de diverse dorpsteams en andere betrokkenen. De Mobiliteitsvisie gaat de langetermijnvisie van de gemeente op vervoer en verkeer beschrijven en daarmee alle verkeersdeelnemers meenemen in hun onderzoek. 

-Vrijwel alle voorzitters van de dorpsteams hebben samen gesproken over de vaak overlappende en terugkerende problemen. Uiteraard heeft elke kern zijn eigen identiteit, maar wat is bijvoorbeeld de positie van elk wijkteam in de nieuwe Omgevingswet? Communicatie met de gemeente vooraf blijkt een probleem van alle kernen. De kernwaarden van ons plassengebied zijn rust en ruimte, met elkaar leven in plaats van naast elkaar en natuur- en cultuurhistorische waarden van het landschap behouden met het landelijk karakter van de wegen. We benadrukken dat de bewoners een groot hart en respect hebben voor de natuur en dat verkeersveiligheid hoog in het vaandel staat. Een groot percentage bewoners wil graag maximaal 30 km/u in grote delen van het plassengebied en duidelijke belijning. Zeker gezien we de nachtdieren in ons gebied niet willen verstoren met veel straatverlichting, is witte belijning van belang. 

-We hebben de gemeente onder andere gevraagd de maatvoering van de brughoofden te verruimen en blijven daar aandacht voor vragen. En wij vragen u om alvast na te denken over de inrichting van uw weg. Waar zouden de passeerplaatsen moeten komen? We plaatsen het nieuwe Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) op onze website, zodat u een indicatie heeft wanneer uw weg aan de beurt is.

-Ten slotte zoekt het dorpsteam versterking, bijvoorbeeld (extra) aanspreekpunten voor de Vlietdijk, de Smalle Ree en de ‘s-Gravenbroekseweg. Mocht u interesse hebben, neem dan contact op met het Dorpsteam via plassengebied@dorpenwijk.nl. Of neem een kijkje op plassengebied.dorpenwijk.nl.