Afbeelding

Laat de wieken van Oucoopse molen maar draaien

Algemeen

Reeuwijk - De Polder Oukoop. Zaterdagochtend. De lucht is strakblauw. Molenaar Jan Ottevanger zet de zeilen op de wieken van de Oucoopse molen, veelal ook als Oukoopse molen aangeduid. Even later hoor je de wieken suizen. Het is een prachtig gezicht én geluid. Jan: "Als de wind stevig waait en de molen slaat aan en je leunt tegen de molen, dan voel je de molen gewoon."

Rijdend door de polders
van Reeuwijk richting Hekendorp kun je de molen al van verre zien. Een met riet gedekt huisje met kleine raampjes, met een groene kop waar de wieken aan vastzitten. De molen is eigendom van de Rijnlandse Molenstichting. De stichting zorgt ervoor dat alles op orde is om de molen te laten draaien, zoals het zorgdragen voor restauratie. De echte eigenaren: dat zijn de molenaars. De Oucoopse molen telt er drie: Nico van den Bos, Johan Ottevanger en zijn zoon, Jan Ottevanger. Wim Bos, voorzitter van de Molenstichting: "Het is hun molen. Wij zijn er te gast."

Genieten in de polder

De bestuursleden van de stichting en de molenaars zijn vrijwilligers. Zij delen de liefde voor de molens en het molenaarsvak. Jan is zelfs 7e generatie molenaars in de familie Ottevanger. Vier dagen in de maand spant Jan de molen in. Dit doet hij naast een fulltime baan. Jan: "Het mooiste is als je 's ochtends vroeg bij de molen aankomt.

De polder is nog mistig. Je gaat de molen inspannen en de molen gaat draaien (aanzetten). Daar geniet je dan van. En het is niet zo dat je na het inspannen van de wieken niets meer doet op zo'n dag. Je gaat schilderwerk doen, ander klein onderhoud of vissen. Een beetje ontspannen. Het is hier ook prachtig: de molen staat midden in de polder. Waar vind je dat nog?"

Opleiding tot molenaar

Maar hoe word je molenaar? Wim: "Er zijn mensen zoals de familie Ottevanger die de zoveelste
generatie molenaars afleveren (Jan zijn vader is molenaar en hij is opgegroeid op de Bovenmolen bij de molenviergang in Zevenhuizen), maar er zijn ook advocaten, chirurgen en zelfs een viceadmiraal van Defensie die - vaak na hun pensioen - tot molenaar worden opgeleid. Het is dus niet een bepaald type mens dat molenaar wordt. Een opleiding tot molenaar duurt 2 tot 2½ jaar. En die bestaat uit theorie en heel veel praktijk. Iedere leerling heeft een leermeester. Er wordt op verschillende molens geoefend. Ze krijgen een proef- en een eindexamen, waarbij ze op molen x, y of z hun examen moeten afleggen voor een examen­commissie. Vorig jaar waren er 9 molenaars in opleiding. Het is een groot voordeel dat we geen moeite hoeven te doen om molenaars te krijgen. De stichting heeft met alle molenaars een contract. De molen moet minimaal 100.000 omwentelingen per jaar maken. Dan blijft de molen in bedrijf en takelt hij niet af. De molens dragen ook nog steeds een steentje bij aan het bemalen van de polder. Van de 47 molens die de Rijnlandse Molenstichting in bezit heeft, zijn er 40 hulpgemaal voor het waterschap. En 7 molens hebben vorig jaar nog geholpen bij de bemaling van de polders."

Restauratie van de molen

Dat de Oucoopse molen er zo mooi bijstaat, gaat niet vanzelf. Het vergt veel onderhoud en ook veel geld. Dit jaar staat de renovatie van de waterloop op het programma. Die lekken omdat ze aan het verzakken zijn en van de molen dreigen af te scheuren. De molen kan daardoor niet malen en ook niet als hulpgemaal voor de
polder fungeren. Wim is dus heel hard bezig om geld voor de restauratie bijeen te krijgen. De Molenstichting draagt het nodige bij en vanuit verschillende fondsen is al subsidie toegezegd, zoals het Prins Bernard Cultuurfonds en het Molenfonds.

Rijksoverheid, provincie en gemeente leveren ook een financiële bijdrage. Onderaan de streep is nog een tekort van zo'n 25.000 euro waarvoor de hulp van het publiek wordt ingeroepen. Zoals via een donateurschap vanaf 25 euro.

Of doneer tijdens de Nationale Molendag op zaterdag 12 mei. De Oucoopse molen is die dag te bezichtigen. Van buiten en van binnen. Jan: "Behalve de wieken natuurlijk." En je kunt ook nog een kop koffie of thee krijgen en genieten van het prachtige uitzicht. Gelukkig is de molen niet alleen tijdens de landelijke Molendag te bezoeken. Jan: "Als de molen draait, ben je van harte welkom om te komen kijken." Tip van de redactie: kom op de fiets. De ingang van het pad naar de molen is aan de linkerzijde, een paar honderd meter voorbij boerderij Wiltenburg. Een geplaveid voetpad leid je na een korte wandeling naar de molen.

www.rijnlandsemolenstichting.nl

Advertentie

Categorieën