Dorpsdichters Annelie Cluistra (links) en Adriana Kool
Dorpsdichters Annelie Cluistra (links) en Adriana Kool

Adriana Kool wordt onze nieuwe dorpsdichter

Algemeen

Bodegraven-Reeuwijk - Adriana Kool wordt per 1 september de nieuwe dorpsdichter van Bodegraven-Reeuwijk. Zij volgt Annelie Cluistra op, die als eerste dorpsdichter van de gemeente de boeken in gaat. Een tweegesprek met beide woordkunstenaressen.

De dorpsdichter is een ambassadeur van onze gemeente en schrijft en draagt gedichten voor die gaan over alle dorpen in Bodegraven-Reeuwijk. Zij schrijft in poëtische vorm over de actualiteit. Iedere twee weken staat er een gedicht in Kijk op Bodegraven-Reeuwijk en met enige regelmaat draagt de dorpsdichter een zelfgemaakt gedicht voor tijdens een openbare gelegenheid. Natuurlijk is de dorpsdichter woonachtig in onze gemeente.

Adriana (64) heeft diepe 'Borfste wortels'. Ze is geboren in het buurtschap Molenbrug en is op 19-jarige leeftijd naar Leiden vertrokken om te gaan studeren. Vanaf 1984 heeft Adriana steeds in en rond Bodegraven gewoond en in 2004 is zij teruggekeerd naar de ouderlijke boerderij waar ze nog altijd woont. Ze is getrouwd en heeft twee zoons. Haar jongste zoon studeert en woont op kamers. Haar oudste zoon heeft ook gestudeerd, heeft jaren in het buitenland gereisd en helpt nu metterdaad op de (ecologische) boerderij en verdiept zich in de toekomst daarvan.

Traditie voortzetten

Esther Didden, Coördinator Culturele Projecten bij het Everthuis, heeft haar onlangs benaderd met de vraag of zij de volgende dorpsdichter zou willen worden. Adriana: "Ik had vorig jaar al aangegeven interesse te hebben. Er werd toen voor een jonger iemand gekozen." Nu Esther haar opnieuw benaderde, was Adriana blij verrast: "Wie A zegt, moet ook B zeggen. In mijn familie, die al heel lang Bodegraafs geworteld is, waren er verschillende generaties dichters die commentaar gaven op de gebeurtenissen van ons dorp. Al honderd jaar en langer deden ze dit; ik mag nu een traditie voortzetten."

De nieuwe dorpsdichter is geheel vrij in het schrijven van haar gedichten, ook proza is geoorloofd. Omdat er nog niet-gepubliceerde gedichten in de familie liggen, zullen er ook enkele gedichten gepubliceerd worden van familieleden van onze nieuwe dorpsdichter, die nog stammen uit de 19de eeuw.

Droom komt uit

Adriana leest alles wat los en vast zit. Ze heeft al veel geschreven. Op de vraag of er ooit al gedichten van haar gepubliceerd zijn, antwoordt zij: "Niet in de vorm van gedichten, de literaire kanten kwamen wel boven als beleidsambtenaar - waar men mij aanmoedigde om ook poëtisch te gaan schrijven- maar ik heb dat altijd als droom gehouden. Die droom gaat nu uitkomen."

Naast het familie- en boeren­leven is Adriana ook zeer betrokken bij het erfgoed van Bodegraven. De vereniging waarvan zij lid is, staat de eigenaren en gebruikers van erfgoed bij om zo het erfgoed ook voor de toekomst in stand te houden. Dat vindt zij het interessantste: "Het ene been ver in het verleden, het ander been in de toekomst." Het geërfde schrijverstalent, de diepgaande interesse in en kennis van het erfgoed van Bodegraven en de liefde voor literatuur en poëzie vormen de perfecte inspiratiebron voor toekomstige gedichten van onze nieuwe dorpsdichter.

Gedichten voordragen

Scheidend dorpsdichter Annelie Cluistra blikt terug op een voor haar leuke en succesvolle periode. "Ik was vereerd toen ik vorig jaar werd gekozen tot eerste dorpsdichter." Annelie was slechts 18 jaar toen zij dorpsdichter werd in 2017. Zij richtte zich echt op het nu. Zoals van een jonge schrijfster verwacht mag worden, vond zij haar onderwerpen op sociale media. Op de vraag wat het 'dorpsdichter zijn' haar heeft gebracht, antwoordt Annelie: "Het meest waardevolle is zeker geweest dat ik veel gepassioneerde medekunstenaars heb ontmoet. Bovendien ben ik erachter gekomen dat ik het prachtig vind om gedichten voor te dragen. Ik heb leuke contacten opgedaan." Annelie studeert de komende vijf jaar nog in Den Haag en zal daar vermoedelijk naartoe verhuizen.

Tekst en beeld: Edith Op de Woerd-Hendriks