Afbeelding

De waarde van sport en bewegen

Algemeen

Politici aan het woord

Op 4 december waren Hennie Castelein en ik namens onze partij aanwezig op de inspiratiebijeenkomst 'Kom in Beweging'. Vele lokale sportbestuurders, vertegenwoordigers van zorg- en welzijnsorganisaties en nog een tweetal raadsleden waren er ook. Het doel van de avond was om na te denken over de toekomst van sport en bewegen in Bodegraven-Reeuwijk. Op weg naar een sportieve en gezondere gemeente.

Bijdragen waren er vanuit de sportkoepel NOC-NSF, Vereniging Sport & Gemeenten en van wethouder Gerben van Duin uit Noordwijk. Deze kustplaats heeft de titel European City of Sport 2017 verkregen. Werkelijk enorm inspirerend hoe deze gemeente aan de slag is. Belangrijkste boodschap is dat sport op veel terreinen van grote waarde kan zijn. Sport is meer dan het spelletje op 't veld, in een zwembad of sporthal. Het biedt sociale netwerken, haalt mensen uit de eenzaamheid, geeft zelfvertrouwen, maakt gezond en dit rijtje werd alsmaar langer en langer.

Sport en bewegen kost niet alleen geld; de Noordwijkse wethouder sprak over besparingen op vele vlakken als mensen gezonder en sportief gaan leven. Het is een verrijking voor je samenleving als veel mensen actief kunnen deelnemen aan allerlei vormen van bewegen. Misschien wel wandelvoetbal? Feit: we worden allemaal ouder en niet iedereen is fysiek in staat om achter de bal aan te blijven rennen. Alleen langs de lijn staan, is echt niet nodig. Zijn verhaal bood veel stof tot discussie en zeker inspiratie. Mooie voorbeelden die je het liefst morgen al zou willen invoeren.

Ik ging optimistisch naar huis, want het gebeurt niet vaak dat je zoveel neuzen dezelfde richting op ziet gaan. Maar als ik realistisch ben, weet ik ook dat er nog veel grenzen verlegd en heilige huisjes omver moeten worden geworpen. Het is belangrijk uw belastinggeld zo goed mogelijk in te zetten. Door nog beter samen te werken of samen te gaan. Er is in ieder geval één organisatie die zich van dit alles niet veel aantrekt. De buurtsportcoaches! Het enthousiasme van dit jonge team is tomeloos. Zij hebben ons laten zien dat heel veel mogelijk is. Niet bewegen bestaat niet. Iedereen kan het. Van oud tot jong. Ik weet zeker dat investeren in meer buurtsportcoaches zich ruim terugverdient. Het zaadje voor een toekomstgericht beleid voor sport, bewegen en gezondheid is geplant. Wij hopen dat in 2019 nog meer mensen actief de sportschoenen aantrekken. Dat is onze wens voor het nieuwe jaar!

        

John Kempeneers

Gemeenteraadslid Burgerbelangen

Advertentie

Categorieën