Diamanten huwelijkspaar Van Ginkel-Verburg verruilt melk en kaas voor handwerken en modelbouw | KOBR: het nieuws uit Bodegraven-Reeuwijk
Foto:

Diamanten huwelijkspaar Van Ginkel-Verburg verruilt melk en kaas voor handwerken en modelbouw

Driebruggen - Voorzien van een mooi bloemenboeket bracht burgemeester Christiaan van der Kamp woensdagmiddag 15 mei een bezoek aan het echtpaar Jan en Sari van Ginkel ter gelegenheid van hun 60-jarig huwelijksfeest.

De nu 90-jarige Jan van Ginkel, afkomstig uit een familie met een jarenlange veehoudershistorie, verloor beide ouders al vrij vroeg. De veehouderij zat hem in het bloed en hij heeft deze ook zelf, op dezelfde locatie aan het Westeinde in Waarder als zijn ouders, verder voortgezet. In 1958 ontmoette hij, tijdens een jongerenuitvoering in Reeuwijk, de uit Reeuwijk-Dorp afkomstige Sari Verburg. Het was niet meteen ‘aan’, maar Jan was (en is) een doorzetter, die wel wist wat hij wilde en na een jaar en twee maanden verkering volgde hun huwelijk.

Sari (nu 83 jaar) is de boerderij ook niet vreemd, want ook zij is afkomstig uit een familie met een historie van melkvee en kaasmakerij. Dat deed zij al in die vroege tijd en heeft dat vervolgens, na het huwelijk met Jan, haar hele werkzame leven voorgezet. Het blijven ‘kazen’ was trouwens één van haar voorwaarden. Zij bracht de spullen daarvoor ook zelf mee naar de boerderij in Waarder.

Prijzen met kaas

Jan begon met veertien koeien, maar vond het al snel nodig om dat aantal te verdubbelen. Meer melk is immers ook meer kaas en dat liep, na een aanvankelijk moeilijke periode, erg goed. Met haar kaas heeft Sari in die jaren op de kaasmarkt in Bodegraven diverse prijzen in de wacht gesleept.

Na het bereiken van de 65-jarige leeftijd is Jan gestopt met zijn boerenbedrijf, maar de boerderij is nog steeds in de familie en wordt nu door hun dochter en schoonzoon voortgezet. Samen hebben Jan en Sari van Ginkel vier kinderen, van wie er één al jaren in Denemarken een bloeiend boerenbedrijf heeft. De anderen wonen allen wel wat dichter in de omgeving.

Reizen

Stilzitten is hen beiden vreemd. Beiden nemen ze nog actief deel aan veel activiteiten in Waarder en Driebruggen. En ze zijn nog behoorlijk mobiel, want zowel Jan als Sari hebben allebei nog hun rijbewijs. Een gezamenlijke hobby hebben ze in reizen. Uiteraard zijn ze meerdere keren naar hun zoon in Denemarken geweest, maar diverse bezoeken aan onder meer Spanje, Duitsland, Italië met Venetië, Noorwegen met de Noordkaap en Griekenland maken allemaal deel uit van hun uitgebreide reiservaringen. Andere hobby's van Sari zijn het maken van bijzondere wenskaarten, naaien en handwerken. Een fraai voorbeeld van haar vaardigheden met naald en draad is de door haarzelf ontworpen en gemaakte trouwjurk, die ze nog steeds in prima staat bewaart.

Jan is een actief lid van de koersbalvereniging in Waarder en staat daarin zijn mannetje. Verder vult hij zijn vrije tijd met modelbouw in verschillende vormen. Zo heeft hij bijvoorbeeld extreem ingewikkelde en werkende machinemodellen van technisch LEGO in elkaar gezet. Er staan op verschillende plaatsen in de huiskamer tot in detail nagebouwde kartonnen modellen van kathedralen en andere bekende gebouwen in de wereld. Nee, vervelen doen Jan en Sari zich nog lang niet.

Tekst en beeld: Wim de Boevère

Meer berichten