Logo kobr.nl
Foto:
Ontwikkeling centrum Bodegraven

Droomvariant wordt werkelijkheid: Bodegraven-centrum wordt opgefleurd

Bodegraven - Het Raadhuisplein in Bodegraven is opgefleurd met mooie bankjes met geïntegreerde bloembakken. Wethouder Inge Nieuwenhuizen vertelt dat het de eerste fase van de herinrichting van het plein is en de eerste stap in de herinrichting van het hele centrum.

Wethouder Nieuwenhuizen vertelt enthousiast over de plannen. Tijdens fase 2 van de herinrichting van het Raadhuisplein wordt de Marktstraat versmald, zodat er meer ruimte komt voor bredere terrassen aan de oostzijde van het plein. "Dit werd lang 'de droomvariant' genoemd", vertelt de wethouder, "Maar na de zomer wordt het gewoon werkelijkheid!"

Subsidies

Om Bodegraven-centrum een kwaliteitsimpuls te geven stelt de gemeente een miljoen aan subsidies beschikbaar voor eigenaren en ondernemers die zich van buiten naar binnen het aangewezen kernwinkelgebied verplaatsen. Ondernemers kunnen verhuissubsidie krijgen als ze hun zaak verplaatsen van buiten het kernwinkelgebied naar het centrum. Jones & Jones, De Zoete Inval en Amigo's maakten hier al dankbaar gebruik van. Met een transformatiesubsidie kunnen de pandeigenaren van de achtergelaten locaties hun pand vervolgens een nieuwe bestemming geven. Voor een onderzoek naar de financiële haalbaarheid van dergelijke herbestemming is voor hen ook de plansubsidie beschikbaar.

Ten slotte is er de gevelsubsidie om de panden binnen het kernwinkelgebied een meer eenduidig karakter te geven. De eerste van deze subsidies is ook al verstrekt. Wethouder Nieuwenhuizen is benieuwd naar de aanvragen. "We hopen op een sneeuwbaleffect. Als enkele bedrijven een mooi pand in het kernwinkelgebied hebben, volgen er andere."

Burgerparticipatie

Na het Raadhuisplein zijn de Rijnkade en Oude Markt aan de beurt voor herinrichting. De plannen worden ontwikkeld in samenwerking met bewoners, instellingen en burgerinitiatief Hart in Bodegraven. Die laatste presenteerde 16 mei hun visie op de herinrichting van de noordzijde van het centrum van Bodegraven.

Wethouder Nieuwenhuizen maakt zich geen zorgen over tegenstrijdige belangen. "We zitten aardig op één lijn. Bovendien hebben we door de participatietrajecten al een gezamenlijke denkrichting met de omwonenden." De plannen naderen hun voltooiing en dat zorgt voor een ingewikkeld web van belangen. "Alles hangt met alles samen. Een parkeerplaats gaat ten koste van ruimte voor een terras of een mooi uitzicht, maar de parkeerdruk moet ook niet de pan uit rijzen." Maar de wethouder is positief: "Het is echt heel leuk hoe alles nu in elkaar grijpt. Ieder klein dingetje helpt."

Meer berichten