Logo kobr.nl
Foto:

Bomen zijn er altijd…

Onlangs zijn we in de commissie Ruimte de discussie aangegaan over de invulling van de Regionale Energie Strategie. Behalve de ambitie naar klimaatneutraal in 2035 hebben we in de regio ook een opdracht in te vullen. GroenLinks wil graag de eigen verantwoordelijkheid nemen, voor iedereen, om zo bij te dragen aan een schone en leefbare wereld. Wat dat betreft, trof ons het positieve bericht in het nieuws van deze week dat het aanplanten van bomen wereldwijd klimaatverandering tegen gaat. Dit is heel goed nieuws!

Bomen planten is goedkoop en is ook nog eens goed voor de biodiversiteit. Iedereen kan er ook aan meedoen. Dit kan allemaal parallel lopen aan de rest van de acties die moeten gaan lopen en ook al volop lopen. Wat ook zo positief is aan bomen is dat het eindeloos is. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld uranium, de brandstof voor de opwekking van kernenergie. Uranium is bij het huidige gebruik over 220 jaar op! Gewoon op, foetsie, weg! Niet echt duurzaam dus afgezien van het feit dat de winning ervan leidt tot enorme onbewoonbare gebieden op aarde. Iets waar GroenLinks niet verantwoordelijk voor wil zijn.

In de onlangs gestarte discussie over de Regionale Energie Strategie gonsde het in de commissie van 'NIMBY'. Not in My BackYard. Ik vind het fatsoenlijk om niet te willen beschikken over andermans achtertuin. Laten we nou eerst eens zelf alle politieke moeite en inspanning doen in onze eigen achtertuin om de opdracht te vervullen. Zodat we met een gerust hart naar beneden, opzij, naar boven en in de spiegel kunnen kijken. En zeggen dat we het uiterste gedaan hebben voor ons, onze kinderen en degenen na hen.

mw. drs. Merel van Dijk-Baak, raadslid GroenLinks

Meer berichten