Logo kobr.nl
Foto:

Dode otter gevonden bij Driebruggen

Op maandag 28 oktober is in het water van het buitengebied bij Driebruggen, niet ver van de Enkele Wiericke, een dode otter is aangetroffen. De foto's bij dit artikel zijn genomen bij de werkschuur van Natuurmonumenten, waar het dier naartoe werd gebracht.

Het is een volwassen vrouwtje, dat nader onderzocht zal worden door Wageningen University en Research. Het kan enige tijd duren voordat de resultaten daarvan bekend zijn. Helaas sterft jaarlijks een kwart van alle otters in Nederland in het verkeer. Dit jaar naar verwachting ongeveer 100, de autopsie van zoveel dieren vergt de nodige tijd.

Mogelijk kan na het onderzoek meer kan worden gezegd over de doodsoorzaak. Het is niet ondenkbaar dat ook deze otter slachtoffer is geworden van het verkeer en daarna gewond te water is geraakt. In dat geval is de plaats van het ongeval niet meer te achterhalen omdat een eventuele bestuurder zich niet heeft gemeld.

Of het gaat om het bekende vrouwtje in de Reeuwijkse Plassen kan pas daarna door een vergelijking van de dna-profielen worden vastgesteld. "Maar of de otter nu uit de Reeuwijkse Plassen kwam of daar naar op weg was of doortrok, het is in elk geval heel jammer dat deze otter is gestorven. Zeker omdat het aantal otters nog erg klein en daarmee kwetsbaar is", aldus otterkenner Hans Blom uit Meije in een eerste reactie.

Meer kan er op dit moment helaas niet gemeld worden. Hopelijk laten de onderzoeksresultaten niet al te lang op zich wachten, zodat eventueel maatregelen genomen kunnen worden (de aanleg van een faunapassage in de provincialeweg N228 in het verlengde van de Enkele Wiericke bijvoorbeeld) om herhaling te voorkomen, zodat de vestiging van dit prachtige dier in deze omgeving van langduriger aard is.

Tekst: Loes Kamer
Beeld: Hans Blom en Boswachter Juriaan

Meer berichten