Logo kobr.nl
Foto: Edith Op de Woerd

Kaasboerderij De Graaf moderniseert winkel en plaatst boerderijautomaat

BODEGRAVEN – Aan de Buitenkerk in Bodegraven is de winkel van Kaasboerderij De Graaf ingrijpend veranderd. Behalve dat de winkel gemoderniseerd is, is er ook een grote 'boerderijautomaat' geplaatst waar niet alleen kaas, maar ook diverse andere boerderijproducten te koop worden aangeboden.

Sinds 1928 runt de familie De Graaf met veel liefde en plezier de kaasboerderij aan de Buitenkerk in Bodegraven. Gerrit en Irma, alweer de derde generatie, zijn sinds 1995 de trotse boer en boerin van Kaasboerderij De Graaf. Irma: “Ik run dit bedrijf uit passie. Ik hou van het boerenleven en door zelf kaas te maken kunnen we vasthouden aan het hoge kwaliteitsniveau dat wij aan onze kazen en andere boerderijproducten stellen.”

Verbouwing

Zoon Adriaan heeft de gedrevenheid geërfd van zijn ouders en hij wil graag samen met zijn vrouw Loes het familiebedrijf in de toekomst voortzetten. Het initiatief tot de verbouwing van de winkel en het plaatsen van de boerderijautomaat kwam dan ook van hen. “We willen graag onze prachtige producten ook in de toekomst bereikbaar houden voor iedereen.”

Groene wei

Behalve kippen en schapen heeft de familie De Graaf ongeveer honderd rood- en zwartbonte koeien, die twee keer per dag gemolken worden. In de zomer grazen de koeien buiten in de polder en in de winter brengen zij de dag door in hun nieuwe, duurzame stal. Irma: “Voor onze koeien staat hun welzijn en gezondheid op de eerste plaats. Ze verblijven in een moderne stal, waarin ze zich vrij kunnen bewegen en zo snel het Hollandse weer het toelaat, gaan de koeien de groene wei in.”

Boerderijwinkel

De verse rauwe melk van hun koeien wordt voor een deel gebruikt om ambachtelijke boerenkaas te maken. Deze kazen worden uitsluitend verkocht in de eigen boerderijwinkel. Daarnaast verkoopt De Graaf eieren, rauwe melk en streekproducten. Alle producten in de winkel zijn gemaakt van natuurlijke en eerlijke ingrediënten, met respect voor de mooie natuur. Met deze producten worden ook leuke en smaakvolle pakketten gemaakt. De boerderijwinkel is geopend op dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag.

Boerderijautomaat

Nieuw is de boerderijautomaat. Sinds november 2019 kan men zes dagen per week terecht bij de boerderijautomaat, waarin een groot gedeelte van het winkelassortiment verkrijgbaar is, zoals boerenkaas, vrije-uitloopeieren, honing, boerderijchips, sap en geschenkpakketten. Via een touchscreen kunnen eenvoudig de gewenste producten worden geselecteerd en deze worden vervolgens verstrekt.

Bezoek aan de boerderij

Rondleiding, zelf koeien melken, partijtje, schooluitje, pannenkoeken, kaasproeverij, vrijgezellenfeest... alles is op afspraak mogelijk. Deze activiteiten zijn echter tijdelijk opgeschort in verband met de uitbraak van het coronavirus. Ook de officiële opening die plaats zou vinden op Tweede Paasdag is voorlopig afgeblazen. De winkel èn de boerderijautomaat blijven echter geopend, zodat u kunt blijven genieten van die heerlijke producten van de boerderij.

Tekst en beeld: Edith Op de Woerd

Meer berichten