Raadsgriffier Hans Rijs geeft uitleg over het digitale vergadersysteem aan de heren Bagchus (rechts) en Steur.
Raadsgriffier Hans Rijs geeft uitleg over het digitale vergadersysteem aan de heren Bagchus (rechts) en Steur. Foto: Bert Verver

Binnenlandse Zaken op bezoek bij digitale raadsvergadering

Politiek

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Dat de gemeente Bodegraven-Reeuwijk als een van de eerste gemeenten in ons land de raadsvergadering digitaal afwikkelde, heeft de belangstelling gewekt van de top van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Woensdagavond 22 april maakte directeur-generaal Bestuur, Ruimte en Wonen Chris Kuypers de raadsvergadering via een videoverbinding mee, terwijl directeur Democratie en Burgerschap René Bagchus en programmamanager Versterking Democratie en Bestuur Boudewijn Steur vanuit de raadszaal meekeken.

Uitleg

Voordat de raadsvergadering begon, kregen de heren een uitgebreide uitleg van burgemeester Christiaan van der Kamp en griffier Hans Rijs over de techniek, de procedures en de werkwijze die de gemeente in huis heeft om het digitaal vergaderen mogelijk te maken. Al voor de noodwet over het digitaal vergaderen tot stand kwam, kon onze gemeente de techniek toepassen. Vanaf 2012 heeft de digitale systematiek namelijk al steeds meer aandacht gekregen in de gemeentelijke werkwijze.

Volgens René Bagchus is de gemeente daarmee een van de koplopers geweest in ons land en kon er daardoor snel worden geanticipeerd op de nieuwe situatie, met name omdat het ook al mogelijk was besluiten digitaal te bekrachtigen. Hij roemde daarbij de actieve rol van Hans Rijs, die recent ook betrokken was bij het opstellen van de noodwet.

Hobbels

Dat het digitaal vergaderen ook wat hobbels kent, bleek wel toen de verbinding met de directeur-generaal aanvankelijk wat moeizaam tot stand kwam, maar na de nodige belminuten lukte het toch om in te bellen. Hij was zeer geïnteresseerd in de techniek, vooral in de mogelijkheden die het voor de burger biedt om aan democratische besluitvorming deel te nemen. Burgemeester Van der Kamp was stellig dat het feit dat de inwoners via live-stream de vergaderingen kunnen volgen en kunnen terugkijken, de betrokkenheid vergroot. Geïnteresseerden in één bepaald onderwerp kunnen dat thuis makkelijk volgen en hoeven niet op het gemeentehuis een hele vergadering bij te wonen.

Door het meekijken met de raadsvergadering konden de drie topambtenaren in de praktijk ervaren hoe het systeem werkte.

Tekst en beeld: Bert Verver

Advertentie

Categorieën