Kranslegging bij het monument.
Kranslegging bij het monument. Foto: Wim de Boevère

Herdenking bij monument Hendrik Verhoog

Algemeen

WAARDER - Zaterdagavond 4 mei verzamelden zich honderden personen, jong en oud(er), op het erf voor de Nederlands Hervormde Kerk in Waarder: dorpsinwoners, leerlingen van de scholen in Waarder en Driebruggen, vertegenwoordigers van de beide Oranjeverenigingen en wethouder Dirk-Jan Knol als vertegenwoordiger van het gemeentebestuur.

door Wim de Boevère

Zeker opvallend was het niet geringe aantal jongeren dat bij deze plechtigheid aanwezig was. Om 19.30 uur zette de stoet zich onder het luiden van de kerkklok en voorafgegaan door een vertegenwoordiging van OBK met grote trom in beweging richting de begraafplaats en het monument voor Hendrik Verhoog. 

Nadat allen van de lange stoet waren aangekomen en een plekje hadden gevonden, begon de plechtigheid met de openingswoorden van Kees Oskam als lid van het comité ‘Herdenking gevallenen Waarder/Driebruggen’.

Om 19.58 uur werd door OBK het Signaal Taptoe geblazen, gevolgd door 2 minuten stilte, waarna door de aanwezigen de verzen 1 en 6 van het Wilhelmus werden gezongen. Wethouder Dirk-Jan Knol benadrukte in zijn woorden onder meer dat vrede en vrijheid een voorrecht zijn om te mogen hebben en beleven, maar dat dit voorrecht niet vanzelfsprekend is. Zijn woorden werden gevolgd door de verschillende krans- en bloemleggingen. Eerst door de familie Verhoog, daarna door wethouder Knol namens de gemeente samen met twee scholieren, gevolgd door de gezamenlijke basisscholen en de beide Oranjeverenigingen uit Waarder en Driebruggen, waarna door een leerling een gedicht werd voorgelezen.

Na een dankwoord, uitgesproken door Kees Oskam namens het comité, volgde het defilé van de aanwezigen langs het monument en werd door velen van hen aan de voet van het monument een witte roos neergelegd.

Gedicht door een leerling.

Advertentie

Categorieën