Afbeelding

Livestreamconcert met populaire / klassieke muziek

Algemeen

REEUWIJK – Eelco Slingerland van Flying Eagle was vanwege de genomen maatregelen rondom het coronavirus op zoek naar nieuwe mogelijkheden betreft het organiseren van concerten of andere bijeenkomsten op alternatieve wijze. Pas geleden kwam hij in contact met ATG Audiovisueel en samen zijn zij op het idee gekomen een livestream met populaire/klassieke muziek op te nemen op hun locatie in Gorinchem.

Eelco Slingerland: "Dit is voor ons een kans om te kijken of we nieuwe groepen mensen kunnen bereiken de komende tijd. Voor hen is het een uitdaging, omdat ze nog niet in dit genre muziek zaten." Als organisator heeft Eelco al jaren goede contacten met organist André van Vliet en hebben zij hun idee voorgelegd. "Wij hadden namelijk het idee om populaire / klassieke muziek in een nieuw jasje te steken, zodat we niet alleen mensen bereiken voor pure klassieke muziek, maar ook die mensen met een bredere interesse. Zelf liepen wij al jaren mee naar aanleiding van zijn 25 jarige jubileum. André van Vliet gaf toen een concert bij Johannus Orgelbouw in Ede die hiervoor de basis had gelegd voor dit idee van nu."

Die combinatie en de mogelijkheden die bij ATG aanwezig is, bracht alle partijen bij elkaar om hier iets moois van te maken. "Het was werkelijk een ontmoeting met elkaar om in deze tijden weer dat te doen wat je zo graag doet," aldus Eelco. "Namelijk musiceren, organiseren en mooie sferen met elkaar neer zetten voor een publiek die dit waardeert." Naast de musici zijn ze het Johannus Orgelbouw uit Ede dankbaar voor het leveren van het concertorgel en pianohandel Budding uit Veenendaal voor het leveren van een vleugel. Medewerkers aan dit livestreamconcert zijn André van Vliet op de concertorgel, Jan Lenselink op de vleugel, Mark Wester op het slagwerk, Noortje van Middelkoop op de panfluit, Arjan & Edith Post op de trompet.

Programma
Het programma is heel divers. Het begint met een Intrada Flying Eagle, speciaal geschreven in 2019 voor Flying Eagle door Jan Peter Teeuw, Bach, Toccata van Boëllman, maar ook muziek van o.a. Jan Lenselink en Noortje van Middelkoop. Het wereldwijd bekende 'You'll never walk alone' wordt ook gespeeld. Samengevat is het programma van 'Bach tot heden in een nieuw jasje'.

Financieel applaus
De musici missen het publiek erg. Eelco: "Muziek maak je namelijk voor en met het publiek. Natuurlijk is het mooi de digitale mogelijkheden als alternatief, maar de feedback van publiek tijdens en na een concert heeft en blijft de voorkeur. Mensen waarderen het al doordat ze soms van heinde en ver naar een concertlocatie komen. Maar ook dat de bereidheid is om entree te betalen. Helaas is dit nu allemaal niet mogelijk. Dit soort concerten vraagt om investeringen. Digitaal is er ook veel mogelijk om online eerste te betalen. Toch hebben wij er voor gekozen om de Livestream gratis beschikbaar te stellen voor een aantal weken." Eelco hoopt een groot en breed publiek te bereiken in zowel binnen als buiten Nederland.

Het enige wat de organisatoren vragen aan de kijkers is: laat een reactie achter op Youtube of Facebook, deel de Livestream en geef een Financieel applaus door een royale gift. Dit kan via www.muzikaalfeest.nl. De livestream is beschikbaar vanaf 19 juni om 20.30 uur.

Livestream 2 concert
Eind juni 2020 hopen de organisatoren een tweede project te gaan opnemen, maar dan meer een (licht) klassiek concert. Dit concert zal ook opgenomen worden bij ATG audiovisueel met medewerking van strijkerskwartet Che-Vanno o.l.v. Chloë Elsenaar. De verwachting is dat deze livestream half juli 2020 beschikbaar zal zijn.

Kijk voor meer informatie op www.muzikaalfeest.nl

Afbeelding