<p>Conny Schoonen: &quot;Ik weet dat het werkt en dat gebruik ik in mijn werk als coach. Handen vertellen alles.&quot;</p>

Conny Schoonen: "Ik weet dat het werkt en dat gebruik ik in mijn werk als coach. Handen vertellen alles."

(Foto: )

Handen vertellen Conny alles

ZWAMMERDAM - Handlezen is voor de één het werk van toverknollen, voor de ander een kunde van universitair niveau. We willen graag dat álles wetenschappelijk wordt bewezen. Toch blijven er zaken die niet aantoonbaar zijn - maar daarmee ook niet ontkent. Conny Schoonen leest handen om mensen ‘aan de hand daarvan’ te coachen.

Vanaf de eerste drie maanden in de baarmoeder, als de vingertjes nog aan elkaar verkleefd zijn, heeft elk mens al een unieke vingerafdruk. Zelfs eeneiige tweelingen hebben hun eigen unieke vingerafdruk. Die vingerafdruk blijft tot een maand of drie na de dood zichtbaar. Het is kennis die dagelijks wordt gebruikt bij persoonsidentificatie door overheden, denk aan vingerafdrukken bij misdrijven of de paspoortcontrole.

Iemand die handen kan lezen, gaat een stap verder. Met enige scepsis rijd ik over het lange pad naar de Dikke Molen naast de ijsbaan van Zwammerdam. Voor ik goed en wel binnen ben, liggen mijn handen op een tafeltje, beschenen met een felle lamp. Conny leest mijn handen en ik moet dat wat ze vertelt toch vooral opnemen met mijn telefoon. Binnen een half uur wordt in een rap tempo mijn karakter blootgelegd en vertelt Conny waar mijn krachten liggen en mijn zwakke punten. En dat doet ze niet in algemene zinnen die op velerlei manieren zijn uit te leggen, zoals de horoscoop van bekende damesbladen. Ze spreekt in rake termen, doorspekt met metaforen. Ik sta perplex.

Boeken uit de bieb

Conny Schoonen: “De tijd dat ik anderen wilde overtuigen van de waarheid achter handlijnkunde, heb ik achter mij gelaten. Ik hoef het niet te verdedigen of bewijzen. Ik wil mensen iets brengen, en hoe opener de ander ervoor staat, hoe meer ik kan brengen. Vanaf mijn twaalfde haalde ik al boeken over dit onderwerp uit de bieb. Stukken daarvan schreef ik over in een schriftje. Het heeft altijd mijn fascinatie gehad.”

Pasar Malam

“Je kunt mij wel autodidact noemen,” vertelt Conny. “Duizenden handen hebben mij ervaring gegeven. Ontelbaar veel boeken heb ik gelezen. Ik heb ook een studie gevolgd bij Henk van der Pol. Henk bleek een naam te hebben als het om handlijnkunde gaat, zo’n Indonesisch manneke dat mij met zijn accent en wijzende vinger toesprak: ‘Jij gaat iedere dag naar mij toekomen. Jij gaat groot worden.’ En voor ik het wist zat ik op de Pasar Malam op het Malieveld naast hem handen te lezen. Met zijn opmerking ‘Ik wist wel dat je goed was, maar niet hoe goed’ gaf hij mij het vertrouwen terug in dat wat ik al kon.” Conny was niet langer alleen maar de Conny die handen kon lezen op feestjes.

93-jarige

Conny is begonnen in een pand in Den Haag met een groot raam - ze wilde vooral geen toverknol zijn in een achterafsteegje. “Zo las ik op mijn 23ste de handen van een 93-jarige die mij na afloop zei dat er voor het eerst echt benoemd was waar het om ging. De essentie was opengelegd. Daarmee kon het proces van heling beginnen.”

“’Eager to learn’ had ik altijd een stapel boeken liggen voor de tijd dat er geen klanten zouden zijn.” Conny laat een van die boeken zien: het proefschrift van Julius Spier. “Het is altijd een universitaire studie geweest.”

Cassettebandjes

“In mijn missie om mensen duiding te geven zeg ik veel in korte tijd. Daarom laat ik mensen de sessie opnemen, eerst met een cassettebandje en nu met hun telefoon. Ik wil mensen vooral helpen met hun levensvragen. En als ik naar mijzelf kijk, waar heb ik het meest van geleerd? Dat is van de keren dat ik met donderend geraas van de berg afviel. Hoe pijnlijker de levensles, hoe meer dat uiteindelijk oplevert,” aldus Conny.

Hoe werkt het?

Vanaf je 14de tot je 40ste veranderen de lijnen het meest. Lijnen vervagen of worden juist langer. “Ben je rechtshandig, dan vertellen de lijnen op je linkerhand jouw verhaal vanaf je geboorte. Rechts zie je wat je gaat doen met dat wat je hebt meegekregen.”

Het patroon op je vingertoppen verandert je hele leven niet, het vertelt iets over je karakter. De duim is je ego-vinger en vertelt iets over je wilskracht en besluitvaardigheid. Hoe soepeler de duim, hoe dienender je bent. Zo heeft iedere vinger een bepaalde kwaliteit. Heb je een lange wijsvinger, dan heb je het in je om leiding te geven. Is deze kort dan heb je een ander nodig die leiding geeft. Dan rijst natuurlijk de vraag: wat is lang? Conny: “Neem het bovenste kootje van je middelste vinger en deel dat door de helft. Komt je wijsvinger daar bovenuit of niet?”

Handen vertellen alles

De behoefte om te vertellen dat ze een universitaire studie Jungiaanse psychologie heeft voltooid en dactyloscopisch controleur (vingersporenspecialist) is geweest bij de politie, heeft Conny absoluut niet. “Ik weet dat handlezen werkt en dat gebruik ik in mijn werk als coach om mensen verder te helpen. Handen vertellen alles.”

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Meer berichten