Nanne Fioole: "Het tekort aan grondstoffen wordt meer en meer een feit."
Nanne Fioole: "Het tekort aan grondstoffen wordt meer en meer een feit." Foto: Marlien van Leeuwen

‘Ons concept van recyclen is wereldwijd toepasbaar’

Zakelijk WOW! Gewoon van hier

Als je 37 jaar in de afvalverwerking zit, heb je tijden gekend dat je vreemd werd aangekeken als je het op verjaardagen over recyclen had. Afval was iets dat je weggooide, en niemand die erover nadacht waar dat dan zou blijven. Inmiddels staan er vier fabrieken in Nederland waar 90 procent van de ongeveer 1 miljoen afgedankte matrassen wordt gerecycled tot grondstof. Commercieel inzicht en in oplossingen denken, Nanne Fioole uit Nieuwerbrug is een man die deze talenten bezit en benut.

door Marlien van Leeuwen

Nanne Fioole heeft verschillende bedrijven opgezet om zoveel mogelijk tot een circulaire economie te komen: retourneren van autobanden, meubels, tapijt en gips. Dat deed hij niet vanuit een ideologie, wel als oplossing voor het probleem van het overschot aan afval. Nanne denkt in oplossingen en is zich ervan bewust dat je niets alleen kunt doen. Hij spreekt dat ook consequent in de wij-vorm. 

Nanne: “We hebben al zo lang geen ruimte meer in de grond om ons afval in op te slaan. Tijdens het verbrandingsproces komen te grote hoeveelheden CO2 in de lucht. En het tekort aan grondstoffen wordt meer en meer een feit. Veertig jaar geleden was dat allemaal nog niet aan de orde.”

Volumineus en hoog calorisch

Tot zo’n elf jaar terug werden oude matrassen gestort en verbrand. Per jaar leverde dat een klein miljoen kubieke meter afval op. Matrassen zijn volumineus en hoog calorisch, wat zoveel wil zeggen dat ze groot in omvang zijn en het materiaal tijdens het verbrandingsproces enorm heet wordt. Te heet voor de verbrandingsovens, waardoor het gemengd moet worden met ander afval. Daar moest een oplossing voor komen, vond Nanne.

Inmiddels staan er vier fabrieken, waar 1 miljoen afgedankte matrassen machinaal uit elkaar worden gehaald. Er blijven verschillende grondstoffen over die opnieuw worden gebruikt. Zo wordt het textiel verwerkt tot vilt en het foam tot isolatiemateriaal voor geluid of tot demping onder bijvoorbeeld voetbal- en hockeykunstgrasvelden. Latex en de stalen veren worden uit de ‘pockets’ gehaald en versmolten. Het hoofdkantoor van die fabrieken staat nu in Bodegraven en heeft hiervoor jaren in Nieuwerbrug gestaan.

Uitrollen

Nanne ziet grote toepassingen voor zijn recyclemanier. “Overal zijn matrassen en ons concept is wereldwijd toepasbaar. Onze elf jaar ervaring is verwerkt in de speciale machines die in de fabrieken van Lelystad, Alphen aan den Rijn, Zeeland (N-B) en Etten-Leur staan. Het zijn volautomatische lijnen, want we geloven niet in handmatig recyclen. In Alphen aan den Rijn werken slechts acht man in de fabriekshal.”

Nog even en dan gaat Nanne met pensioen. “Mijn aandelen heb ik verkocht aan INGKA Investments (Ikea), IKANO Industry en Renewi. Het is de bedoeling dat zij dit concept gaan uitrollen over verschillende Europese landen. We hopen in de toekomst mensen uit die landen hier in een van de fabrieken op te kunnen leiden.”

Bedrijven met een WOW-factor
Soms sta je perplex wat voor bijzondere bedrijven onze gemeente rijk is. Ze hebben een uniek product, enorme impact of buitengewoon verhaal - en zitten gewoon om de hoek! In deze rubriek zoeken we die bedrijven op. Ken jij ook een bedrijf met deze wow-factor of heb jij zelf dat bijzondere verhaal? Stuur dan een e-mail naar redactie@kijkopbr.nl.

Advertentie

Categorieën