Wethouder Robin Kersbergen samen met Landal parkmanager Arjan van Esveld. Beeld: gemeente Bodegraven-Reeuwijk
Wethouder Robin Kersbergen samen met Landal parkmanager Arjan van Esveld. Beeld: gemeente Bodegraven-Reeuwijk Foto: gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Expositie ‘Bodemdaling in het Groene Hart’ geopend

Algemeen

Natte voeten en droge palen

REEUWIJK - Op maandag 18 juli was wethouder Robin Kersbergen samen met Landal parkmanager Arjan van Esveld de eerste bezoeker van de expositie ‘Bodemdaling in het Groene Hart’. De expositie bevindt zich in een tiny house bij de ingang van Landalpark De Reeuwijkse Plassen. 

De expositie is deze zomer voor iedereen die dat wil te bezoeken. De reizende expositie is bedoeld om inwoners, ondernemers, agrariërs en overheden op een laagdrempelige manier te informeren over het thema. De expositie ‘Bodemdaling in het Groene Hart’ laat via een ‘skyline’ van het Groene Hart alles over bodemdaling zien: wat het is, wat de gevolgen zijn voor de dorpen en op het land, wat er aan gedaan wordt en wat u er zelf aan kunt doen.

Bodemdaling door slappe bodem

Het tiny house waarin de expositie zich bevindt, is gemaakt van lisdodde en zwarte els. Dat zijn gewassen die goed groeien op natte veenbodem. Dat is de soort bodem die we in Het Groene Hart hebben: een slappe bodem met veel water erin. Als je een huis of weg op deze slappe bodem bouwt, zakt deze door zijn eigen gewicht. Als je het water er uitpompt, bijvoorbeeld om de grond bruikbaar te maken voor landbouw, klinkt de bodem in. 

In steden en dorpen zorgt bodemdaling voor verzakkingen. Dat zorgt voor schade aan wegen, kapotte waterleidingen en plassen op straat na een hoosbui. In 1000 jaar tijd is de veenbodem wel vijf meter gedaald. De expositie in dit huisje laat zien hoe we in de toekomst huizen kunnen bouwen met natuurlijke materialen uit onze grond (biobased bouwen). De natuurlijke materialen kunnen na eventuele sloop van het huisje opnieuw gebruikt worden voor andere bouwprojecten (circulair bouwen).

Stel uw vraag aan een deskundige

De expositie is deze zomer te vinden bij de ingang van het Landal park. Geregeld is iemand aanwezig die uw vragen kan beantwoorden. Op de andere dagen kunt u op eigen gelegenheid een kijkje nemen bij de expositie. U kunt dagelijks tussen 9.00 en 19.00 uur terecht. 

Regio Deal Bodem-daling Groene Hart

De expositie ‘Bodemdaling in het Groene Hart’ is ontwikkeld door de provincies Zuid-Holland en Utrecht en gemeentes Alphen aan den Rijn en Woerden en is onderdeel van de Regio Deal Bodemdaling Groene Hart. De Regio Deal Bodemdaling Groene Hart is een samenwerkingsverband van acht regionale overheden, de rijksoverheid, kennisinstellingen, de agrarische sector, bewoners en het bedrijfsleven. Samen werken zij aan een aanpak van bodemdaling. Ze voeren hier meer dan twintig projecten voor uit. 

Wilt u meer informatie over de Regio Deal? Kijk dan op www.bodemdalingdebaas.nl.