Beeld: pexels.com
Beeld: pexels.com

Houtstook

Algemeen Ingezonden brief

Ingezonden brief

Als ter zake deskundige wil ik graag reageren op enkele aspecten van de ingezonden brief van schoorsteenveger Van Leeuwen.

1 op de 3 Nederlanders heeft last van houtstook

Dit is een cijfer dat te vinden is in meerdere bevolkingsonderzoeken.Een onderzoek in Maastricht (2022) wees uit dat 53% van de ondervraagden wel eens last heeft van houtrook.Een onderzoek in Utrecht (2021) wees uit dat 35% van de ondervraagden last heeft van houtstook.GGD Haaglanden (2020): 24%.Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat meldt in 2020: “Tegelijkertijd zegt ongeveer de helft van de mensen wel eens last te hebben van houtrook van kachels of vuurkorven.”Het opiniepanel van Omroep MAX (2019) kwam op 45%.De provincie Utrecht (2019): 32%.De gemeente Delft (2018): 22%.Een onderzoek van DVJ Insights voor RTL (2018): één op de vijf mensen.GGD Noord- en Oost-Gelderland: in Winterswijk: 16 tot 20%.etc. etc.
Kortom: 1 op de 3 is een realistisch cijfer en beslist een feit en geen “aanname”. Hier en daar is het percentage zelfs hoger.


Houtstoken is alleen vervuilend als er sprake is van onvolledige verbranding

Op zich kan ik heel ver meegaan in deze bewering, maar de briefschrijver ziet één ding over het hoofd: volledige verbranding is alleen mogelijk in een afvalverbrandingsinrichting. In een open haard, houtkachel en zelfs in een pelletkachel is nooit sprake van een zó hoge temperatuur dat hout volledig verbrandt.In de praktijk is deze bewering dus fictie.De ‘grote groep mensen die wél stoken met volledige verbranding’, waarnaar de briefschrijver verwijst, bestaat dan ook niet.

Maar zelfs volledige verbranding wil niet zeggen dat er niets overblijft. Als je hout verbrandt, krijg je energie( warmte) en restproducten.Die restproducten zijn honderden verschillende chemische stoffen, waaronder twee stoffen (arseen en hexavalent chroom: chroom-6) die voor de mens bewezen kankerverwekkend zijn en vier stoffen (cadmium, lood, dioxinen en nikkel) die ervan verdacht worden voor de mens kankerverwerkkend te zijn.Daarnaast bevat houtrook een hele rij stoffen die voor andere gezondheidsschade dan kanker zorgen.


‘Volledige verbranding’ wil beslist niet zeggen: ‘gezond’!

Dat er geen zichtbaar roet vrijkomt, is overigens geen bewijs van een volledige verbranding. Bij de verbranding van hout wordt een gedeelte van de brandstof omgezet in ultrafijnstof. Ultrafijnstof (deeltjes kleiner dan 0,1 micrometer: 2500 maal kleiner dan de doorsnede van een mensenhaar) is zó klein dat het bijna een gas is, dus: onzichtbaar. Maar het is zó gevaarlijk voor de gezondheid dat de medische wetenschap geen veilige ondergrens heeft kunnen vaststellen.Juist wat je niét ziet, is dus het gevaarlijkst.


Met vriendelijke groeten, Martin van Raay

Link naar de ingezonden brief van schoorsteenveger  de heer Joop van Leeuwen: https://www.kobr.nl/nieuws/algemeen/30991/ingezonden-brief

Advertentie

Categorieën