Politicus van het Jaar Jan Vergeer. Beeld: André van Egdom
Politicus van het Jaar Jan Vergeer. Beeld: André van Egdom

Smaak-makers te zien tussen Kerst en Kurk

Algemeen Human Interest


BODEGRAVEN-REEUWIJK - Maandag 19 december werden de opnames gehouden voor de jaarlijkse talkshow Tussen Kerst en Kerk. Uitgever van Kijk op BR Elly de Knikker en correspondent Bert Verver interviewden prominente Borftenaren en Reeuwijkers over hun zorgen, prestaties en plannen voor komend jaar. Het programma wordt vanaf tweede kerstdag tot het nieuwe jaar elk oneven uur uitgezonden op BR6.

door Key Tengeler

De eersten die aan tafel gingen waren voorzitter van Ondernemersvereniging Bodegraven-Reeuwijk (OPBR) Jan Oostveen, voorzitter van Stichting Evertshuis Cor de Raadt en frontvrouw van SAM Vrijwilligerscentrale Esmée Hensen. Zij spraken over hun werk als vrijwilliger (de heren) en met vrijwilligers (de dame) en hun ervaringen met de gemeente.

Zonder wrijving geen glans

‘Zonder wrijving geen glans’ was in de samenwerking met de gemeente het adagium. Al mocht er als het aan de gasten lag wel wat minder wrijving zijn. OPBR zegde kort geleden de samenwerking met de gemeente op na maanden van ontevredenheid over de snelheid van reageren en het nakomen van afspraken door de gemeente. Jan Oostveen zweeg even na deze mededeling, waarna hij vervolgde: “Ik laat nu bewust een stilte vallen, maar niet van zeven maanden.”

Cor de Raadt sprak natuurlijk over de plannen om ‘zijn’ Evertshuis te splitsen en deels te verkopen. Hij ziet niet wat dat moet oplossen. “Ik ga al 6 jaar van procesmanager naar procesmanager en er ontbreekt een totaalbeleid voor cultuur.” Hij hoopt dat de huidige discussie een wake-up call is om een breder gesprek te voeren over wat cultuur en het Evertshuis betekenen in de gemeente. “Heeft iedereen wel door wat voor maatschappelijke activiteiten hier ook plaatsvinden? Tussen de bibliotheek en het theater bevinden zich hier tal van organisaties die het cement van de samenleving vormen.”

Daar kon Esmée Hensen van SAM Vrijwilligerscentrale mooi op inhaken. Veel van die maatschappelijke activiteiten zijn namelijk onder andere in handen van vrijwilligers. Die vrijwilligers zetten zich wel anders in dan vroeger. “Mensen willen niet meer elke week naar een vaste activiteit, maar meer projectmatig werken, zodat ze het naast alle andere dingen in hun leven kunnen inplannen.” Dat vraagt ook een verandering van de organisaties die dat moeten faciliteren. Vrijwilligerswerk is echter niet iets voor ‘oude mensen’. “Er wordt nog weleens vergeten hoeveel jonge vrijwilligers actief zijn bij sportverenigingen of activiteiten als de Vakantiespelen”.

Ambitie voor sport en recreatie

De volgende gasten die aan tafel schoven waren hardloper Robin de Haan, directeur van Sport en Welzijn (SenW) Sanne Wouters, voorzitter van Evenementen Commissie Bodegraven (ECB) Kees-Willem van Os en voorzitter van Volksvermaak Reeuwijk Rudi Otto. Wat brengen zij voor ambitie naar hun organisaties?

Robin de Haan behaalde dit jaar een bronzen medaille op de 80 meter op het NK Atletiek voor junioren. Maar ooit begon hij als 5-jarige bij de kidsrun van de Plassenloop. Sindsdien heeft hij altijd plezier gehouden in de sport, waardoor hij nu naast zijn trainingen in Reeuwijk nog drie keer per week in Rotterdam aan de slag gaat. Waar zijn prestaties ophouden? Dat durft hij nog niet te zeggen.

Sanne Wouters probeert de inwoners van Bodegraven-Reeuwijk allemaal in beweging te krijgen, van topsporters tot mensen die met buurtsportcoaches in de tuin gaan staan. Ook zij ziet dat plezier hebben het belangrijkste is. “Dan houd je het langer vol.” Ondanks de mindere financiën van de gemeente en de energieprijzen, maakt ze zich nog geen zorgen over omvallende clubs. “We passen wel aan: kantinedeuren blijven dicht voor de warmte en we investeren in duurzaamheid voor besparingen op de lange termijn.”

Met Kees-Willem van Os aan het woord verschoof het gesprek verschoof van sport naar recreatie. Hij vertelde hoe de ECB met een relatief kleine groep vrijwilligers (25!) toch een heleboel voor elkaar weet te krijgen, zoals de Voorjaarsmarkt, Najaarsmarkt, Borftlive en dit jaar ook voor het eerst Koningsdag. “Het was een last-minute experiment. Dat maakte het nog even wennen, maar we hebben toch veel positieve reacties gekregen. Dat geeft vertrouwen voor 2023.” Veel groter dan nu hoeven de evenementen niet te worden van Kees-Willem. “We willen alles gratis houden en voor iedereen wat wils met een beperkt aantal handen. Daarbij is het Raadhuisplein maar zo groot als het is.”


Aan de andere kant van de A12 bruist Reeuwijk minstens net zo hard. Rudi Otto is met Volksvermaak Reeuwijk drijvende kracht achter feesten in Cheers, Bruisend Reeuwijk, Koningsdag en in 2023 voor het eerst ook Koningsnacht. “De spullen bouwen we toch al op, dus een extra avond feest betekent meer inkomsten.” Rudi ziet nog wel potentie om te groeien, bijvoorbeeld op een zondagmiddag of bij het Reeuwijkse Hout, al heeft dat nog wat haken en ogen. “En we proberen de toekomst zeker te stellen met verjonging binnen de organisatie. Zo zijn we heel blij met Sarah (21) die dit jaar in het bestuur is gekomen. Wie weet neemt ze op een dag de toko over!”

Vrouwen in de politiek

Aan de laatste tafel namen drie van de vier vrouwelijke gemeenteraadsleden plaats: Hennie Castelein (BBR), Els Oliwkiewicz (CU) en Monique Jonker (PvdA). De drie dames vinden elkaar deze raadsperiode in de oppositie, met Hennies BBR als grootste oppositiepartij. “Het was natuurlijk jammer dat we geen onderdeel van de coalitie zijn geworden, maar ik heb geen zin om 4 jaar aan een dood paard te trekken. Ik denk dat we afgelopen maanden gelijk hebben laten zien dat oppositiepartijen ertoe doen.”

Aangevuld met raadsledn Merel van Dijk (GL), Marijke Kasius (CDA) en Annemiek Oskam (VVD) blijken de ‘ladies’ een aparte appgroep te hebben en elkaar regelmatig te spreken. “Een vrouwelijke visie is een belangrijke toevoeging. Je bespreekt andere onderwerpen en stelt andere vragen,” vertelt Monique. “Je zoekt altijd gelijkgestemden,” vult Els aan. “Korte lijntjes helpen dan.”

De dames hebben medestander Elly de Vries (D66) ‘verloren’ aan het nieuwe college. Dat is jammer, maar ze zijn vooral trots op hun collega. Els: “Ze heeft er hard voor geknokt. En als je met goede argumenten komt, moet het niet uitmaken aan welke kant van de tafel je zit. Samen zorg je dat het beste voorstel naar voren komt.”

Het valt niet mee voor de raadsleden om alles in de gaten te houden naast hun baan en gezin. “Het zou fijn zijn als de stukken wat compacter zouden zijn. Dan zin wij ook in staat de onderwerpen beter naar de inwoners over te brengen,” merkt Hennie op. “Het is ook lastig je eigen punten naar voren te brengen als je wordt geregeerd door de raadsagenda,” valt Els bij. “Maar we moeten niet vergeten dat het ook heel leuk is,” lacht Monique. “Anders zaten we hier niet!”

Toine van Benthem zorgde met zijn gitaar tussen alle gesprekken door voor de welkome concentratiepauzes. Dankzij zijn mooie inleidingen kregen de Engelse country- en crooner-liedjes extra betekenis.

Esmée Hensen nam de Vrijwilliger van het Jaar-award in ontvangst. Beeld: André van Egdom
Sporttalent van het Jaar Robin de Haan. Beeld: André van Egdom
Beeld: Lieke Groenendijk
Uitgever van Kijk op BR Elly de Knikker en correspondent Bert Verver interviewden prominente Borftenaren en Reeuwijkers over hun zorgen, prestaties en plannen voor komend jaar. Beeld: Jan Oostveen

Advertentie

Categorieën