Afbeelding
Foto: C)STEVE ALLEN

Gemeente stapt over naar Vattenfall

Politiek

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Net als veel andere Nederlandse gemeenten had Bodegraven-Reeuwijk een energiecontract bij het Russische Gazprom. Per 1 oktober stapt de gemeente over naar Vattenfall. Naar verwachting kost de overstap zo’n 80.000 euro per jaar.

Nadat het kabinet aankondigde dat gemeenten hun contracten met Gazprom moesten beëindigen, is Bodegraven-Reeuwijk samen met omliggende gemeenten en de Omgevingsdienst Midden-Holland op zoek gegaan naar een nieuw gascontract. Het nieuwe Inkoopcollectief Groene Energie Midden-Holland kwam uit bij Vattenfall. Die levert het gas vanaf 1 oktober tot in ieder geval december 2023.

Het nieuwe contract is vanwege de stijgende gasprijzen wel duurder. Bodegraven-Reeuwijk gebruikte gas van Gazprom voor het gemeentehuis, de milieustraat, de Aula van begraafplaats Vredehof en de brugwachterswoning in Driebruggen: in totaal goed voor een gebruik van ongeveer 44.000 m3 gas. Dit gaat de gemeente ongeveer 80.000 euro per jaar extra kosten.

Mocht Gazprom de gemeente een boete opleggen vanwege voortijdige beëindiging van het contract, dan compenseert het ministerie van Economische Zaken & Klimaat dat bedrag.