Afbeelding

Kat op het spek binden

Algemeen Anders bekeken

Vraag: is de plek waar de gemeente huisvesting voor arbeidsmigranten en asielzoekers wil realiseren geschikt? Laat de feiten spreken. Het betreft de strook grond in de oksels van de N11 en de A12, aan de Goudseweg naast de McDonalds. Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) wil honderd minderjarige asielzoekers onderbrengen in en rond het (witte) huis dat hier sinds jaar en dag staat.

Bouwbedrijf De Vries & Verburgh en ontwikkelaar We Living willen daarnaast een gebouw van drie verdiepingen neerzetten met woonruimte voor honderd arbeidsmigranten. In eerste instantie, want in de brochure staan nog twee van die gebouwen getekend. Kwestie van tijd voordat de aanvraag wordt ingediend, let maar op.

Zeker, de behoefte is groot: arbeidsmigranten wonen vaak schandalig slecht, minderjarige asielzoekers hebben ook behoefte aan een veilige plek.

De gemeenteraad heeft na een mislukte poging in 2019 een grootschalige voorziening voor arbeidsmigranten te realiseren op bedrijventerrein Groote Wetering verordonneerd dat er een proef moet komen met kleinschalige opvang. We schrijven inmiddels 2023, de afgelopen tijd heeft een zogenaamde procescoördinator (ingehuurd bureau) de zaken voorbereid. Iedereen beseft dat oversteken van de drukke Goudseweg levensgevaarlijk is, dus moet de weg worden aangepast, bij voorkeur op kosten van de provincie. Da’s nog wel een dingetje dus. 

Effect van deze locatie is dat je arbeidsmigranten en asielzoekers weg stopt. Niemand wil ze in de eigen achtertuin, dus heet dat een onbenoemd voordeel. 

De grote maar is echter de Bodegravenboog, een rechtstreekse verbinding tussen de N11 en de A12 richting Rotterdam/Den Haag. Die loopt over dit terrein. De vergunning wordt afgegeven voor 10 tot 15 jaar, dat weten de investeerders. Maar geldt dat ook als die boog er echt komt? Daar wordt hard voor gelobbyd, er zijn politici die erin geloven. Dan is die huisvesting daar toch zoiets als de kat op het spek binden? Of geldt: wie dan leeft, wie dan zorgt?

Advertentie

Categorieën