Mohamad en zijn familie. Beeld: What the Falafel
Mohamad en zijn familie. Beeld: What the Falafel

Een eigen restaurant was mijn droom

Algemeen Human Interest

BODEGRAVEN - In 2015 vluchtten Mohamad Kanan en zijn familie uit Syrië. In sporthal De Meerkoet in Reeuwijk werden zij opgevangen. Mohamad ging koken voor alle vluchtelingen die daar verbleven. Nu zeven jaar later heeft Mohamad samen met zijn familie zijn eigen restaurant geopend genaamd: ‘What the falafel!’

door Iris Onderwater

In 2015 werden Mohamad en zijn familie opgevangen in Reeuwijk. Het eten bij de opvangkampen was niet heel smakelijk, dus besloot Mohamad al snel hulp aan te bieden met koken. ‘’Er was geen keuken bij de sporthal in Reeuwijk, dus we aten alleen maar eten uit kleine boxen. Veel mensen klaagden over dat het eten niet lekker was. Nadat ik een paar keer verhuisd was van kamp, besloot ik mijn hulp aan te bieden met het bereiden van eten. De reacties waren heel positief, ook mensen van andere nationaliteiten vonden mijn eten heel lekker en waardeerden het ook.’’

Later werd Mohamad dan ook gevraagd om als vrijwilliger te helpen met koken voor vluchtelingen. ‘’Ik heb eten gemaakt voor het Huis van Alles en ook voor het hotel GR8 in Bodegraven. Op dit moment doe ik dat vrijwilligerswerk niet meer. Maar als ik nu gevraagd zou worden, zou ik zonder enige twijfel ‘ja’ zeggen.’’

Een eigen restaurant 

Mohamad heeft bij meerdere restaurants gesolliciteerd en kwam uiteindelijk terecht bij De Munt.‘’ Toen ik in Waarder woonde, had ik al het idee om een eigen restaurant te openen. Dat was al een droom van mij voordat ik bij de Munt kwam werken.’’

Na een aantal jaar zoeken is het dan gelukt om een plek te vinden voor zijn restaurant. Mohamad wil met zijn restaurant de Syrische cultuur overbrengen. 

‘’Alle gerechten maak ik zelf en komen uit de Syrische keuken. Dan kan je vooral denken aan gevulde groenten met rijst, shoarma en falafel. Ik vind het leuk dat ik mensen kennis kan laten maken met onze cultuur. De reacties vind ik ook altijd fijn om te horen, bijvoorbeeld als ik een compliment krijg. Maar ik vind het ook fijn als iemand zegt als iets van het eten niet goed is, zodat ik het weer kan verbeteren of veranderen.’’

‘What the falafel!’

 De inspiratie van de naam voor het restaurant kwam mede door een vriend van Mohamad. 

‘’Ik had een vriend van mij die vaak aan het schelden was met ‘what the f*k’. Ik had gezegd dat in plaats daarvan hij falafel moest zeggen. Zo ben ik gekomen op de naam van het restaurant: What the falafel!’’

Sinds december 2022 zijn de deuren van het restaurant geopend en kan er genoten worden van de smaken van de Syrische keuken. ‘’In december was het nog aardig rustig, maar nu in januari wordt het steeds drukker in het restaurant. Ik heb geen klachten gekregen, iedereen vindt het eten erg lekker. Sommigen mensen zijn zelfs vaker langs gekomen, dus de reacties zijn heel positief!’’

Restaurant What the Falafel is gevestigd in Bodegraven aan de Spoorstraat 4. 

Lekkere Syrische maaltijden. Beeld: What the Falafel

Advertentie

Categorieën